Aiheen Kansanuskomukset artikkelit

Mustaseljan suojaus

Kirjoittanut 11:59, 3.4.2013

Vanha Etelä-ruotsalainen kansanuskomus kertoo, että Mustaseljalla on suojeleva vaikutus. Sen on sanottu pitävän pahantahtoiset olennot loitolla. Siihen liittyy myös muita tunnettuja tarinoita kansanuskomusten parissa.

Seljapuusta on tehty maagisia huiluja ja sen on sanottu antavan suojan vanhoille hengille ja metsien keijuille. Tämän vuoksi on tärkeää että puusta ei saa ikinä katkoa oksaa ilman henkien lupaa.

Mustaseljalla on myös paljon maanläheisempiä hyötyvaikutuksia jotka voit lukea täältä.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Kansanuskomukset avainsanoilla henget, huilu, keijut, Mustaselja, suojeleva ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -

Pihapiirin puhdistusta

Kirjoittanut 11:32, 3.4.2013

Tämä ei ole varsinaisesti yrttien käyttämistä kansanuskomuksissa, mutta vanha Suomalainen tapa pihapiirin puhdistamiseksi niin pahoista hengistä kuin myös käärmeistäkin.

Tapana oli, että torpan isäntä teki tervetuokkosesta perässä vedettävän ja sytytti sen palamaan. Tämän jälkeen hän kulki pihan ympäri kahdesta myötäpäivään ja sen jälkeen kerran vastapäivään.

Tätä suorittaessa toisen miehen tuli kulkea perässä ja lyödä leppäisellä vitsalla tuohista huudellen ”Kits kiira metsään, tulta suuhun, savua sieraimiin, seipäällä selkään, lapiolla lautaselle”.

Tämä ajoi pois pahat henget pihapiiristä ihmisiä ja eläimiä kiusaamasta.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Kansanuskomukset avainsanoilla Käärme, Piha, puhdistus, Uskomus ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -

Vanha ja mahtava rautayrtti

Kirjoittanut 13:39, 15.3.2013

Yksi vanhimmista ja tunnetuimmista kansanparantajien yrteistä on Rautayrtti eli Verbana. Sitä on käytetty tuhansien vuosien aikana kansanuskomusten piirissä niin kreikkalaisten Diana-jumaluuden palvojien keskuudessa kuin myös Saksassa suojaavana amulettina. Se on myös saanut osansa skandinaavisissa uskonnoissa jossa sitä on pidetty Thor-jumalan ukkosyrttinä.

Toisin kuin suurinta osaa yrttejä, rautayrttiä on käytetty ainoastaan ”ulkoisesti” siten, että siitä on tehty riipuksia ja talismaaneja joita on pidetty kaulassa tai ovien yläpuolella suojaamassa henkilöitä tai tilaa pahoilta hegiltä ja etenkin kristinuskossa erilaisilta demoneilta. Legendat ovat myös kertoneet että se antaa näkymättömyyden käyttäjälleen.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Kansanuskomukset avainsanoilla Rautayrtti, suojelusyrtti, talismaani, thor, ukkosyrtti, verbana ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -

Pahalta suojaava anisruoho

Kirjoittanut 11:57, 15.3.2013

Anisruoholla on paljon ollut paljon perinteisessä kansanuskomuksissa vaikutuksia. Yksi tutuimmista on käyttötavoista on ollut valkosipulin käytön kaltainen anisruohon siemenien riputteleminen kodin nurkkiin suojaamaan kotia pahalta ja pahoilta hengiltä.

Toinen tunnettu käyttö Anisruoholla on ollut pahojen unien poistajana: Tällöin Anisruohon siemeniä on ollut tapana laittaa pieneen pussiin tyynyn alle jolloin se on suojannut pahoilta unilta ja painajaisilta.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Kansanuskomukset avainsanoilla Anis, Anisruoho, kansanuskomus, koti, pahat unet, painajaiset, Pimpinella anisum, suojaus ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -