Aiheen Yrtit artikkelit
Voikukka
Voikukka on perinteinen suomalainen maanteiden kasvi joka harvemmin tulee ajateltua yrttinä. Sitä voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaitossa: Sen lehtiä voi lisätä salaatteihin ja patoihin ja sen kukista voi tehdä jopa viiniä. Eipä sitä tule ajatelluksi että kyseistä yrttiä voi myös ongelmitta syödä sellaisenaan.
Rohtona se toimii erinomaisesti diureettina ja poistaa tehokkaasti nestettä ja monet pitävät sitä parempana kuin apteekin nesteenpoistajia. Se myös edistää ruoansulatusta ja vie pois ruokahaluttomuutta.
Muita nimiä
Taraxacum officinale
Vuohenputki
Väinönputki teenä hoitaa reumaa, virtsarakkovaivoja ja kihtiä. Ulkoisesti iholla auttaa kipuihin.
Muita nimiä
Aegopodium podagraria, kirskål
Tiesitkö että
Väinönputki kelpaa hyvin ruoanlaittoon.
Väinönputki
Väinönputki on monipuolinen rohto- ja ruokayrtti. Sitä voidaan käyttää sekä keitettynä, kuivattuna että raakana joista kahtena ensimmäisenä sitä on käytetty puuron seassa.
Ruoassa se on erinomainen lisä puuroihin, piirakoihin ja muihin satunnaisiin leivontoihin. Raasteena se toimii hyvin mausteena.
Rohtona se on hyvin yleinen ja vanha keino tupakankorvikkeena ja sitä on käytetty halutessaan eroon tupakasta pureskellen mällin kaltaisena tai poltettuna. Eteerisenä öljynä se edistää ruoansulatusta ja ehkäisee ilmavaivoja ja toimii tehokkaana diureettina.
Muita nimiä
angelica archangelica
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Ripotetuna nurkkiin suojelee taloa ja ajaa pois pahaan. Kuivattuna voidaan käyttää amulenttina ja auttaa menestymään uhkapeleissä. Suojaava yrtti.
Valkopeippi
Valkopeippi parantaa tulehduksia ja haavoja, tyehdyttää verenvuotoa, auttaa hengityselinsairauksiin, ripuliin, ummetukseen, palovammoihin, rakkotulehduksiin ja naistenvaivoihin.
Muita nimiä
Lamium album, mukulvainen, valkopillikäs, sianleuka, porrinkainen, piiskoheinä
Muuta tietoa
Keskiajalla kutsuttiin nimellä ’valkoinen arkkienkeli’.
Valkosipuli
Valkosipuli on rohtojen rohto. Se tuo hienostuneen voimakkaan hajun ruokiin, puhdistaa elimistöä erittäin hyvin ja kuivattuna sitoo käryjä ja pahoja hajuja pois niin esineistä kuin myös tiloista.
Hyvä tapa puhdistaa esim. Kahvipurkki uusiokäyttöön hajuista on pitää sen sisällä kuivattua valkosipulia muutama päivä ja sen jälkeen tuulettaa tyhjillään pari päivää. Lopputuloksena hajuton purki.
Rohtona valkosipuli on hyvä hoitamaan haavoja ja rupia. Valkosipulimehuun kostutettu pumpuli desifioi ja lievittää erinomaisesti korvasärkyä sekä sieraimissa vie pois nuha-oireita. Samaan tapaan käytettynä valkosipulilla kostutettu pumpuli puhdistaa haavoja ja toimii luonnon omana desifiointi-aineena.
Muita nimiä
Allium sativum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Magiassa valkosipuli on suojeleva ja neutralisoiva yrtti. Se suojelee ja eristää kaikelta energialta ja toimii erinomaisesti ripustamalla ovi- ja ikkuna-aukoille mikäli haluaa suojata ne hyvin pahoilta energioilta.
Vanamo
Vanamoteetä on aikaisemmin käytetty kolotuksiin. Ulkoisesti Vanamoa voi käyttää murskattua vanamoa esim. nyrjähtäneille nivelille.
Muita nimiä
mm. hiirenkello ja luuvaloruoho
Variksenmarja
Variksenmarja auttaa C-vitamiinin puutokseen, päänsärkyyn ja ylirasitukseen.
Muita nimiä
Empetrum nigrum, kaarnikka, harakanmarja, sianmustikka, karhunmarja, kissanmustikka
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Variksenmarjasta on aikoinaan tehty lemmenjuomaa ja Suomessa variksenmarjaa on entisaikoina laitettu kaikkiin ruokiin.
Vehnä
Vehnä puhdistaa ja tasapainottaa elimistöä, lisää suorituskykyä ja lievittää mahakipua. Ulkoisesti vehnä sopii tulehduksiin, haavoihin, ihosairauksiin, kasvaimiin, ruhjeisiin, hyönteisten puremiin ja palovammoihin.
Muita nimiä
Triticum aestivalis syn. Triticum sativum
Kuulimme myös näin
Yrttinä käytetään vehnän oraita, ja Orasmehu todella arvokasta ravintoa.
Venäjänjuuri
Venäjänjuuri antaa energiaa, kestävyyttä ja vitaalisuutta. Helpottaa stressiä, rentouttaa, rauhoittaa, virkistää ja vahvistaa. Se myös laukaisee lihaskouristuksia ja auttaa reumaan.
Muita nimiä
Acanthopanax senticosus, siperianginseng
Tiesitkös että
Venäjänjuuri ei aiheuta unettomuutta kuten ginseng saattaa aiheuttaa.
Vesi
Vesi, vaikka ei ole yrtti, on tärkein perusosa kaikessa elämässä ja käytetään monesti myös yrttien kanssa. Vesi toimii hyvin elimistön puhdistajana ja normaalin päivätarpeen nautittuna (aikuisella n.2-3 L/päivä) se vie elimistöstä hyvin kuona-aineita.
Liiallinen veden juominen (yli 5-6L lyhyen ajan sisällä) heittää nestetasapainon ympäri ja voi aiheuttaa pysyä vammoja.
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Vettä voidaan käyttää esineiden energioiden puhdistamisessa: Tähän ei kuitenkaan tulisi käyttää hanavettä vaan puro, järvi tai meri on loistava puhdistaja.