Avainsanan astma sisältävät artikkelit
Tuomi
Tuomi rauhoittaa, pieninä annoksina stimuloi hengitystä, suurina lamauttaa. Tämä yrtti auttaa yskään, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, oksenteluun ja päänsärkyyn.
Muita nimiä
Prunus padus
Huomautuksia yrtin käytöstä
Ei suositella käytettäväksi sinihappopitoisuuden (syaanivety) takia. Marjoja voi käyttää, kunhan siemenet jätetään syömättä.
Ruohosipuli
Ruohosipuli eli ruoholaukka on hyvä ruokayrtti kaikenlaisiin ruokiin missä yleensä käytät sipulia. Ruoka-aineena se on erinomainen C-vitamiinin lähde ja sisältää paljon rautaa. Rohtona ruohosipulia on käytetty astmatyyppisiin oireisiin ja yskään.
Muita nimiä
Allium schoenoprasum, Ruoholaukka
Rooibos
Rooibos pensaan ohuista tikkumaisista oksista kasvavat lehdet poimitaan ja käytetään rooibos teeheen. Rooibos poistaa jännitystä, lievittää koliikkikipuja ja auttaa vaippaihottumassa sekä lievittää vatsakipuja. Tämä yrtti auttaa ruoansulatusvaivoihin, pahoinvointiin ja närästykseen ja sillä on parantava vaikutus iho-ongelmissa kuten akne ja rohtumat.
Lievittää allergisissa reaktioissa ja helpottaa heinänuhaa ja astmaa. Rooiboksen antioksidantit vähentävät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia elimistössä. Vähentää unettomuutta ja se on täysin kaloriton juoma. Tee sisältää paljon mineraaleja.
Muita nimiä
aspalatus linearis
Reunuspäivänkakkara
Reunuspäivänkakkara laukaisee kouristuksia ja sopii erilaisten särkyjen hoitoon, esim. nivelsärky, migreeni. Tuoreita lehtiä suositellaan migreenilääkkeeksi. Reunuspäivänkakkara lievittää myös pahoinvointia ja oksetusta, edistää ruoansulatusta ja lievittää astmaa. Tämä yrtti saattaa myös helpottaa lievää masennusta.
Muita nimiä
Tanacetum parthenium, tarhapäivänkakkara, Matram(swe), Wild Feverfew
Käyttö kansanlääkinnässä
VAROITUS! Reunuspäivänkakkara voi pitkäaikaisessa käytössä aiheuttaa suun haavaumia. Jos niitä ilmaantuu, lopeta käyttö heti. Myös allergiaoireet ovat mahdollisia. Jos käytät serotoniinipitoisuuksiin vaikuttavaa masennuslääkitystä, ei reunuspäivänkakkaran käyttö ole suositeltavaa, sillä sen on todettu vaikuttavan serotoniinitasoihin, mikä saattaa sekoittaa lääkitystä.
Neidonhiuspuu
Neidonhiuspuu auttaa sydän- ja keuhkosairauksiin, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, lisää aivoverenkiertoa ja vähentää aivojen turvotusta. Se vähentää verisuonitukosten muodostumista ja kudosvaurioiden syntymistä.
Muita nimiä
Ginkgo biloba, Temppelipuu
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
200 milj. vuotta vanha kasvi. Upota neidonhiuspuuta veteen ja poista kasvinosat vedestä jonkin ajan kuluttua. Uutoksella voi pirskotella vaatteita tai huoneita, sillä seoksen uskotaan tuovan suloutta, kauneutta ja rakkautta
Liperi
Liperi parantaa hermostohäiriöitä, keukoputkentulehduksia, astmaa ja kuukautiskipuja. Liperi parantaa myös ruokahalua ja se poistaa nestettä. Liperiä on myös käytetty muihin tarkoituksiin. Sen on myös aina tiedetty lisäävän eläinten lisääntymisviettiä.
Muita nimiä
Levisticum officinale, Lipstikka, Rohtoliperi
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Monet ihmiset ovat käyttäneet sitä keskiajalla lemmenjuomiin. Sillä uskottiin olevan taianomaisia voimia keskiajalla sen vahvan tuoksun takia.
Maitohorsma
Maitohorsma auttaa tulehduksiin, tyrehdyttää verenvuotoa, supistaa limakalvoja, astmaan, yskään, vatsa- ja suolistotauteihin, puhdistaa haavoja, eturauhasvaivoihin ja kurlattuna suun ja nielun tulehduksiin. Nuoret versot syötäviä. Juuria käytetty pula-aikana kahvinkorvikkeena.
Aasiassa juodaan Koperje-teetä, eli tee-maitohorsmasekoitusta. Uskotaan lisäävän kotieläinten maidoneritystä.
Muita nimiä
Epilobium angustifolium, palohorsma
Aloë vera
Aloë vera sisältää vitamiineja,mineraaleja,antioksidantteja,aminohappo ja entsyymejä, luonnonsteroideja ja kuituja. Se vahvistaa vastustuskykyä ja sitä käytetään ihonhoidossa haavojen paranemisen nopeuttamisksi ja arpien muodostumisen estämiseksi. Lisäksi Aloe veraa voidaan käyttää myös kauneudenhoidossa.
Yrtti hoitaa hengitystiehyeet ja poskiontelot. Ehkäisee astmaa, bronkiittia ja allergioita. Se myös parantaa kehon puhdistumisprosessia ja hoitaa suolistoa. Aloe Vera Tehostaa ja nopeuttaa ruoansulatusta ja lievittää maha- ja suolistosairauksia sekä tasapainottaa verensokerin tasoa.
Aloe Vera lievittää kirvelyä ja kutinaa jotka tulevat mm hyönteispistoista, auringonpolttamissa sekä palo-, paleltumis- että säteilyvammoissa sekä parantaa suun ja ikenien haavaumia auttaen myös virtsatieinfektioissa. Se on tehokas kynsi- ja jalkasieni infektioissa ja auttaa urheiluvammoissa, esim lihasrevähtymissä ja nivelsidevaurioissa. Yrtti lievittää myös niveltulehduksia (artriitti) ja ME:tä (krooninen väsymys). Tärkeänä tietona on, että Aloe Vera tukee tyypin 2 diabetes hoitoa.
Muita nimiä
Polttokasvi, lääkintäkasvi, ensiapukasvi, ihmekasvi, taivaansauva
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Vaikka Aloë muistuttaakin enemmän kaktusta, se kuuluu liljakasveihin ja sitä on käytetty tuhansia vuosia. Yrtistä on n. 300 lajiketta, joista vain 3-4 vaikuttaa lääkitsevästi. Tunnettu useiden tautien ja vaivojen parantajana.
Sekä Dioskoridos ja Plinius mainitsivat aaloen ulostuslääkkeeksi, tehoavan spitaaliin ja puhdistavan suolia. Heidän mukaansa se myös pysäyttää verenvuotoja ja hiustenlähtöä ja lääkitsee mahahaavoja.. Hippokrateen käsityksen mukaan sillä pystyi parantamaan paiseita ja lieventämään punatautia ja mahakipuja. Kaukoidässä sitä käytettiin palauttamaan elimistön tasapaino.
Egyptissä sillä uskottiin olevan pitkän ja terveen elämän tuottava vaikutus. Sitä käytettiin sen lisäksi myös hautajaisseremonioissa (vainajaa kannettiin tietä pitkin, jonka varrella kasvoi Aloe veraa), tämän tarkoituksena oli saattaa kuollut turvallisesti tuonpuoleiseen. Käytettiin myös balsamointiin.
Suomessa ja pohjoismaissa lääkealoe on tunnettu jo pitkään ja sitä on käytetty mm. haavaumiin ja ihonhoitoon yleensä. Sen on kuviteltu edistävän myös hedelmällisyyttä (palavan aaloen savu nousi hameen alle).
Kiinalaiset käyttivät sitä päänsärkyyn, huimaukseen, ummetukseen, hinkuyskään ja erilaisiin lastentauteihin.
Nykyään Aloë veraa käytetään sekä sisäisesti, että ulkoisesti