Avainsanan flunssa sisältävät artikkelit
Vadelma
Vadelma supistaa limakalvoja ja kohdunlihasseinämää, sillä on kuumetta alentava sekä sienitulehduksia tappava vaikutus. Vadelma helpottaa tulehduksia. Vadelman marjoista tehdään hilloa ja mehua, lehdistä teetä (myös muuhun käyttöön, huom! 1.vuoden vadelman lehdet koko kasvukauden ajan kerättävänä 2.vuoden ainoastaan kukinnan aikana).
Muita nimiä
Rubus idaeus, rubus fruticosus, hallain, vaapukka, vattu, vatukka
Käyttö kansanlääkinnässä
Vadelma on erityisesti odottavien äitien kasvi, sillä se auttaa synnytyksen valmistautumiseen ja itse tapahtumassa (mutta vain asiantuntevissa käsissä tai niin että käyttäjällä on tarkat tiedot määristä ja ajankohdasta -> kohdun lihaksia supistava vaikutus ). Vadelmaa voi käyttää ripulilääkkeenä ja se helpottaa flunssan oireita (runsaasti c-vitamiinia) sekä yskänärsytystä. Vadelmasta tehtyä suuvettä voi käyttää sammakseen sekä suun haavoihin. Vadelma auttaa myös hiivasyndroomaan, sekä kuukautiskipuihin, silmätulehdukseen ja silmien väsymiseen.
Puolanminttu
Puolanminttua käytetään vilustumisen ja flunssan hoitoon, sillä puolanmintulla on voimakkaasti hikoiluttava vaikutus. Tämä yrtti voimistaa kuukautisvuotoa.
Muita nimiä
Mentha Pulegium
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Pystyy karkottamaan kirppuja ja muita hyönteisiä.
Lehmus
Pääasiallisesti lehmusta käytetään vilustumisoireiden, nuhan ja kuumeen hoitoon, ja siitä voidaan valmistaa mm. haudukkeita, tinktuuraa, keitettä, ja öljyjä sekä kukista erilaisia kauneudenhoitoaineita ärtyneelle iholle tai karheille hiuksille.
Lehmuksen kukista saa mainiota yskänsiirappia, ja lehmuksenkukkatee lievittää flunssaa, vahvistaa ja edistää hikoilua. Lehmuksenkuoritee puolestaan on virtsaneritystä lisäävä. Lehmuksella hoidetaan jonkin verran myös korkeaa verenpainetta, hiivatulehduksia, sydänvaivoja, ja mahahaavaa.
Lehmus auttaa myös sapeneritykseen, kuin myös unettomuuteen, jännitykseen, stressiin, ja paniikkihäiriöön, tms. hermovaivoihin. Pitkäaikainen/liikakäyttö voi rasittaa sydäntä ja toimia estrogeenin tavoin.
Muita nimiä
Tilia (lat.)
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Lehmus yhdistetään rakkauteen, puhtauteen, suojelukseen, kuolemattomuuteen ja lohtuun, se on onnen ja rohkaisun puu jonka lähellä keijukaisten sanotaan viihtyvän. Pihalehmus suojelee kotia ja leikkiviä lapsia kademielisten pahalta katseelta.
Unen sanotaan tulevan jos silmät peittää lehmuksenlehdillä.
Krassi
Krassi on tulehduksia helpottava ja erityisesti virtsatiehyetulehdukset (myös munuaisaltaan tulehdus) ja flunssan oireisiin sopiva hoitokasvi. Krasis sopii myös yskään ja yskänärsytyskseen. Krassiöljyllä on bakteereita ja sieniä tuhoava ominaisuus.
Krassi on erityisen monipuolinen keittiöyrtti, kukat, kukkanuput, lehdet ja kypsymättömät siemenkodat ovat sellaisenaan käyttökelpoisia ja syötäviä.
Muita nimiä
Koristekrassi, tropaeolum majus, intian karassi
Koirannauris
Influenssan, flunssan, vilustumisen, kuivan yskän, päänsäryn, kuivan keuhkoputkentulehduksen, poskiontelontulehduksen, keuhkopussintulehduksen, erilaisten vatsaongelmien (ummetus, ripuli) hoitoon. Auttaa myös näihin oireisiin: Turvonneet ja kuumat nivelet, kipu liikkuessa; limakalvojen, suojakalvojen, lihasten ja nivelkapseleiden kuivuus, janoisuus.
Yrttiä saa käyttää rohdoksena vain apteekin/homeopaatin ohjeen mukaan.
Muita nimiä
Bryonia alba
Kissanminttu
Kissanminttu edistää hikoilua ja auttaa näin vilustumiseen ja flunssaan. Se rauhoittaa vatsaa ja lievittää ilmavaivoja ja ripulia. Jotkut kissat pitävät kissanmintun tuoksusta, mistä sekä suomen- että latinankielinen nimikin juontavat juurensa.
Muita nimiä
Nepeta Cataria, aitokissanminttu
Ketunkakku
Ketunkakku sopii Hektisen elämänmenon aiheuttamiin oireisiin: monenlaisiin vatsavaivoihin (ummetus, ripuli, röyhtäily, vatsakrampit, ilmavaivat, raskausajan pahoinvointi), peräpukamiin, depressioon, stressiin, flunssaan, päänsärkyyn, vastasyntyneiden koliikkiin ja erilaisiin neuralagioihin. Rohdoksena sitä saa käyttää vain apteekin/homeopaatin ohjeen mukaan!
Muita nimiä
Nux vomica
Kanerva
Kanervan lääkinnällinen käyttö: Rohtona käytetään kukkia ja kukkalatvoja, joista voidaan valmistaa mm. teetä, uutetta tai salvaa. Tee, sekä yrtistä valmistettu kylpy, rauhoittavat ja auttavat unettomuuteen. Yrtti on antiseptinen ja se edistää aineenvaihduntaa lisäämällä virtsan- ja hieneritystä. Rohdolla on myös limakalvoja supistava vaikutus ja sillä voidaan hoitaa yskää ja flunssaa; siitä on apua jopa heinänuhaan.
Kanerva auttaa myös munuais- ja rakkovaivoihin. Sillä voidaan hoitaa myös ripulia. Venäjällä kanervaa käytetään muiden rohtojen kanssa hoitamaan hapollista vatsakatarria sekä munuiskiviä. Yrtistä tehdyllä salvalla voi ulkoisesti hoitaa reumaa, kihtiä ja niveltulehduksia. Kansanlääkinnässä sitä on pidetty ”verta vahvistavana” yrttinä.
Yrtti auttaa myös alhaiseen verenpaineeseen.
Kanervaa on käytetty nuotiossa ja tulisijoissa polttopuun asemesta, mistä tulee myös kanervan muinaisnorjalainen nimitys Lyng tai anglosaksien nimitys Lig, joka tarkoittaa tulta. Kanervaa käytetään myös mm. saippuoissa sekä aromaterapiassa. Kukkaterapiassa kanervankukka-uutetta käytetään itsekeskeisyyteen ja läheisriippuvuuteen. Se auttaa tuomaan sisäistä rauhaa ja myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan.
Kanervaa on käytetty myös vuoteen pehmikkeenä ja siitä on valmistettu jopa patjoja. Kanervaa on käytetty myös rakennusten kattojen tekoaineena ja siitä on punottu kynnysmattoja, köyttä ja koreja. Sen latinankielinen nimi Calluna viittaa kreikan sanaan kallyno, joka tarkoittaa lakaisemista, koska kanervan varvuista on tehty myös luutia ja harjoja.
Kanervaa on käytetty ainakin Tanskassa ja Britanniassa eläinten rehuna. Kasvivärjäyksessä siitä saadaan voimakkaita keltaisen, ruskean ja vihreän sävyjä. Hunajaan kanerva tuo tumman värin ja hyvän maun.
Kanervaa käytetään myös eri alkoholien valmistuksessa; muun muassa humalan korvikkeena oluen valmistuksessa.
HUOM! Rohdosta ei saa antaa alle 2-vuotiaille. Vanhemmille lapsille ja yli 65-vuotiaille ainoastaan erittäin laimeana valmisteena. Ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Rohto voi kohottaa verenpainetta eikä suositella yhteiskäyttöä verenpainelääkkeiden eikä diureettien kanssa.
Muita nimiä
Calluna Vulgaris, ljung, heidekraut,besenheide,ling,lyng,haeddre,heddir,hathar
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kanervan sanotaan lisäävän henkistä kauneutta. Erityisesti violetti kanerva ohjaa polulla sekä auttaa avaamaan sisäisen minän sekä edistää henkistä kasvua. Sitä pidetään kasvina, jolla voi avata portin tämän maailman ja henkien maailman välillä ja sitä onkin käytetty henkien manaamiseen. Siitä on apua myös yhteyden saamiseksi jumaliin.
Yhdessä saniaisen kanssa kanervaa on käytetty sateentekemiseksi. Niitä on joko poltettu ulkona tai ne on kastettu veteen ja pirskoteltu niillä vettä ympäriinsä sateen saamiseksi.
Skotlannissa kanervan kukinnasta on ennustettu tulevan talven säätä.
Kanervaa pidetään myös tuulen yrttinä. Sen sanotaan olevan Gnan, Friggan sanansaattajan lempiyrtti. Ripottele kanervaa tuulen mukaan ja lausu viestisi ääneen. Näin houkuttelet Gnata viemään viestisi perille.
Auringonhattu
Auringonhattu on antiseptinen ja antibioottinen vastustuskykyä lisäävä yrtti jota voidaan käyttää flunssan oireilusta myös ihon ja tulehtumien puhdistamiseen.
Dakotan Sioux-intiaanit käyttivät aurinkohattuja aikoinaan palovammojen hoidossa sekä kipua lievittävänä rohtona erityyppisiin särkyihin. Sitä on myös käytettä apuna myrkytysten hoidossa.
Muita nimiä
Echinacea purpurea, Punahattu