Avainsanan haavat sisältävät artikkelit
Valkopeippi
Valkopeippi parantaa tulehduksia ja haavoja, tyehdyttää verenvuotoa, auttaa hengityselinsairauksiin, ripuliin, ummetukseen, palovammoihin, rakkotulehduksiin ja naistenvaivoihin.
Muita nimiä
Lamium album, mukulvainen, valkopillikäs, sianleuka, porrinkainen, piiskoheinä
Muuta tietoa
Keskiajalla kutsuttiin nimellä ’valkoinen arkkienkeli’.
Valkosipuli
Valkosipuli on rohtojen rohto. Se tuo hienostuneen voimakkaan hajun ruokiin, puhdistaa elimistöä erittäin hyvin ja kuivattuna sitoo käryjä ja pahoja hajuja pois niin esineistä kuin myös tiloista.
Hyvä tapa puhdistaa esim. Kahvipurkki uusiokäyttöön hajuista on pitää sen sisällä kuivattua valkosipulia muutama päivä ja sen jälkeen tuulettaa tyhjillään pari päivää. Lopputuloksena hajuton purki.
Rohtona valkosipuli on hyvä hoitamaan haavoja ja rupia. Valkosipulimehuun kostutettu pumpuli desifioi ja lievittää erinomaisesti korvasärkyä sekä sieraimissa vie pois nuha-oireita. Samaan tapaan käytettynä valkosipulilla kostutettu pumpuli puhdistaa haavoja ja toimii luonnon omana desifiointi-aineena.
Muita nimiä
Allium sativum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Magiassa valkosipuli on suojeleva ja neutralisoiva yrtti. Se suojelee ja eristää kaikelta energialta ja toimii erinomaisesti ripustamalla ovi- ja ikkuna-aukoille mikäli haluaa suojata ne hyvin pahoilta energioilta.
Vehnä
Vehnä puhdistaa ja tasapainottaa elimistöä, lisää suorituskykyä ja lievittää mahakipua. Ulkoisesti vehnä sopii tulehduksiin, haavoihin, ihosairauksiin, kasvaimiin, ruhjeisiin, hyönteisten puremiin ja palovammoihin.
Muita nimiä
Triticum aestivalis syn. Triticum sativum
Kuulimme myös näin
Yrttinä käytetään vehnän oraita, ja Orasmehu todella arvokasta ravintoa.
Tyrni
Tyrni on antiseptinen yrtti ja se virkistää sekä supistaa limakalvoja. Tyrni auttaa vilustumissairauksiin ja ruuansulatuselimistön vaurioihin. Tätä yrttiä voi käyttää ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Hippophae rhamnoides
Huomioita käytöstä
Ei saa käyttää sisäisesti, jos on haima- tai sappirakontulehdus, tai taipumusta ripuliin. Sisältää C-vitamiinia noin 50-kertaisesti appelsiiniin verrattuna.
Vadelma
Vadelma supistaa limakalvoja ja kohdunlihasseinämää, sillä on kuumetta alentava sekä sienitulehduksia tappava vaikutus. Vadelma helpottaa tulehduksia. Vadelman marjoista tehdään hilloa ja mehua, lehdistä teetä (myös muuhun käyttöön, huom! 1.vuoden vadelman lehdet koko kasvukauden ajan kerättävänä 2.vuoden ainoastaan kukinnan aikana).
Muita nimiä
Rubus idaeus, rubus fruticosus, hallain, vaapukka, vattu, vatukka
Käyttö kansanlääkinnässä
Vadelma on erityisesti odottavien äitien kasvi, sillä se auttaa synnytyksen valmistautumiseen ja itse tapahtumassa (mutta vain asiantuntevissa käsissä tai niin että käyttäjällä on tarkat tiedot määristä ja ajankohdasta -> kohdun lihaksia supistava vaikutus ). Vadelmaa voi käyttää ripulilääkkeenä ja se helpottaa flunssan oireita (runsaasti c-vitamiinia) sekä yskänärsytystä. Vadelmasta tehtyä suuvettä voi käyttää sammakseen sekä suun haavoihin. Vadelma auttaa myös hiivasyndroomaan, sekä kuukautiskipuihin, silmätulehdukseen ja silmien väsymiseen.
Tarhakalliokielo
Tarhakalliokielon juuresta saadaan lääkettä jota käytetään kääreinä mustelmiin ja ihotulehduksiin sekä haavaumiin. Siitä voidaan myös valmistaa kasvovettä jolla hoidetaan iho-ongelmia. Tätä yrttiä on käytetty perinteisesti naistenvaivoihin ja itämaisessa lääketieteessä diabeteslääkkeenä sen verensokeria alentavan vaikutuksen vuoksi. Tarhakalliokielon sekä sen sukulaiskasvin kalliokielon (P.odoratum) vieno tuoksu lievittää pelkoa ja ahdistustiloja.
Muita nimiä
Polygonatum x hybridum
Tärkeitä huomioita
VAROITUS! Sekä tarhakalliokielo että sen sukulaiskasvi kalliokielo ( P.odoratum) ovat erittäin myrkyllisiä! Rohtokäyttö vain asiantuntijan valvonnassa.
Sinimailanen
Sinimailanen lisää virtsan- ja maidoneritystä, estää verenvuotoa ja parantaa suoliston vointia. Tämä yrtti puhdistaa, vähentää huonon kolesterolin määrää veressä sekä eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta. Sinimailanen estää valtimoiden kovetustautia, antaa tukea reuman sekä sydän- ja verenkiertosairauksien hoitoon. Käytetään ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Medigaco sativa, alfalfa, rehumailanen, luserni
Muuta tietoa
Monipuolinen ravintokasvi. Poistaa kivennäisaineiden ja vitamiinien puutosta. Arabimaissa alfalfaa on sanottu kuningasten ravinnoksi. Suurina määrinä nautittuna siemenet voivat aiheuttaa keskenmenon.
Siankärsämö
Siankärsämö on tehokas verenvuodon tyrehdyttäjä. Tämä yrtti nopettaa myös haavojen arpeutumista, sillä lisää paikallisten puolustusaineiden määrää. Dermatonisoiva kasvi eli yleisesti ihoa hoitava. Ihottumiin, haavoihin, psoriasikseen ja rasvaisen ihon hoitoon. Tätä yrttiä on käytetty myös kuukautisvaivojen hoitoon.
Muita nimiä
Achilea millefolium, Aivastusjuuri, Tupakkikukka, Kärsäheinä
Varoitus
Ehdoton varoitus; ei missään tapauksessa raskauden aikana! Herkälle iholle tulee ihoärsytystä ja aiheuttaa nopeasti päänsärkyä, ei ainastaan auta kuukautiskipuihin ja varottava mikäli ei halua säädellä kuukautisiaan!
Saksanpähkinä
Saksanpähkinä auttaa ihotauteihin, kuten ihottumiin, rakkoihin, rokkoihin, haavoihin, auringonpolttamiin kohtiin sekä kutinaan. Saksanpähkinän lehdillä voidaan myös hoitaa valkovuotoa, peräpukamia ja emätintulehduksia. Sisäisesti saksanpähkinä auttaa ripuliin, sekä puhdistaa elimistöä.
Muita nimiä
Juglas regia
Muita käyttötarkoituksia
Saksanpähkinän lehdet ja pähkinänkuoret antaa väriä hiuksille sekä parantaa hiuksien kimmoisuutta.
Ruusu
Ruusu on tasapainottava ja sitä käytetään väsymyksen hoitoon. Ruusu on myös lapsille sopiva yrtti. Juurta käytetään ulkoisesti kovan päänsäryn hoitoon murskattuna ja päälle sidottuna. Ruususta tehdään myös voidetta vanhoille haavoille.
Muita nimiä
Rosa (useita kasveja)
Käyttö kansanlääkinnässä
Ruusu on puhdistava sekä piristävä kasvi, josta uutetaan öljyä terälehdistä. Tarinoiden mukaan ruusu on suojeleva yrtti. Tämä yrtti sopii kuivattuna teehen.