Avainsanan hiki sisältävät artikkelit
Rohtoemäkki
Rohtoemäkki alentaa verenpainetta, laukaisee lihaskouristuksia, stimuloi sydäntä ja hengityselimiä. Tämä yrtti tasapainottaa sapeneritystä, ulostuttaa, vahvistaa vatsaa sekä puhdistaa verta, lisää virtsan- ja hieneritystä ja hillitsee tulehduksia. Rohtoemäkkiä käytetään sepelvaltimotaudin tukihoidossa ja myös ihosairausten hoidossa.
Muita nimiä
Fumaria officinalis, peltoemäkki, hinkuheinä, linnunherne, peltokrassi, tattariheinä
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kasvin uskottiin syntyneen maan savusta ilman siemeniä. Oikea annostus on tärkeää, koska kasvi sisältää myrkyllisiä aineita.
Oratuomi
Oratuomen marjoilla on supistava vaikutus. Kukat vaikuttavat hieman ulostavasti sekä lisäävät hien ja virtsan eritystä. Oratuomen marjat ovat hyvin karvaan makuisia, ne syötävä pakkasen jälkeen. Marjoista voidaan valmistaa mm. viiniä. Siemenet voivat aiheuttaa allergiaa.
Muita nimiä
Prunus spinosa
Mirhami
Mirhami estää tulehduksia, auttaa limaiseen yskään, laukaisee lihaskouristuksia, auttaa ilmavaivoihin ja mahan limakalvovaivoihin (kuten mahahaava), alentaa kolesterolia, lisää virtsan- ja hieneritystä.
Yrtti ehkäisee myös verihiutaleiden kokkaroitumista, häätää matoja, virkistää elimistöä, hoitaa verenmyrkytystä sekä haavoja ja palovammoja. Ulkoisesti sitä voi käyttää ien-, nielu- ja kitarisatulehduksiin.
Muita nimiä
commiphora myrrha, mirha
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Antiseptinen.
Maahumala
Maahumalasta keitetty yrttitee vahvistaa yleiskuntoa ja vastustuskykyä. Yrtti lisää hien ja virtsan eritystä, puhdistaa kehoa.
Muita nimiä
Glechoma hederacea
Kultapiisku
Kultapiisku lisää virtsan- ja hieneritystä, lievittää kipua ja tulehduksia ja laukaisee lievästi kouristuksia. Se estää sienten kasvua, supistaa limakalvoja ja edistää haavojen paranemista.
Kultapiisku auttaa myös rakko-, munuais- ja eturauhastulehduksiin, nestekertymiin, turvotuksiin, virtsakivien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Yrtti sopii myös hammassärkyyn ja nivelsairauksiin. Ulkoisesti sitä käytetään tulehdusten ja haavojen hoitoon.
Ei sydämen vajaatoiminnasta johtuvien turvotusten hoitoon. Munuaissairauksien yhteydessä käyttö vain lääkärin valvonnassa. Käytetään kerrallaan vain kahden viikon kuureina!
Muita nimiä
Solidago virgaurea
Kurho
Kurho lisää virtsan- ja hieneritystä, piristää hermostoa ja vahvistaa vatsaa sekä parantaa haavoja.
Muita nimiä
hopeakurho, carlina acaulis
Kataja
Katajanmarjojen sisältämällä haihtuvalla öljyllä on hien- ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Marjoja käytetään virtsan erityksen lisäämiseen, lieviin munuais-, rakko- ja virtsatietulehduksiin sekä myös ruokahaluttomuuteen ja verta puhdistavana rohtona. Kataja lisää sapen eritystä ja mahan hapon eritystä
Muita nimiä
Juniperus communis
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Katajan savu on myös lienee ollut välimeren alueen noitien ensimmäisiä suitsukkeita. Euroopassa talojen peruskiven alle on laitettu katajan oksa, koska sen on uskottu suojelevan pahoilta hengiltä. Katajan savu vahvistaa yliluonnollisia kykyjä ja auttaa murtamaan kirouksia. Katajan savulla voi puhdistaa huoneista negatiivisen energian. Muinaiset Druidit käyttivät suitsukkeissa katajaa ja tilliä, jotta näkisivät helpommin näkyjä.
Kanerva
Kanervan lääkinnällinen käyttö: Rohtona käytetään kukkia ja kukkalatvoja, joista voidaan valmistaa mm. teetä, uutetta tai salvaa. Tee, sekä yrtistä valmistettu kylpy, rauhoittavat ja auttavat unettomuuteen. Yrtti on antiseptinen ja se edistää aineenvaihduntaa lisäämällä virtsan- ja hieneritystä. Rohdolla on myös limakalvoja supistava vaikutus ja sillä voidaan hoitaa yskää ja flunssaa; siitä on apua jopa heinänuhaan.
Kanerva auttaa myös munuais- ja rakkovaivoihin. Sillä voidaan hoitaa myös ripulia. Venäjällä kanervaa käytetään muiden rohtojen kanssa hoitamaan hapollista vatsakatarria sekä munuiskiviä. Yrtistä tehdyllä salvalla voi ulkoisesti hoitaa reumaa, kihtiä ja niveltulehduksia. Kansanlääkinnässä sitä on pidetty ”verta vahvistavana” yrttinä.
Yrtti auttaa myös alhaiseen verenpaineeseen.
Kanervaa on käytetty nuotiossa ja tulisijoissa polttopuun asemesta, mistä tulee myös kanervan muinaisnorjalainen nimitys Lyng tai anglosaksien nimitys Lig, joka tarkoittaa tulta. Kanervaa käytetään myös mm. saippuoissa sekä aromaterapiassa. Kukkaterapiassa kanervankukka-uutetta käytetään itsekeskeisyyteen ja läheisriippuvuuteen. Se auttaa tuomaan sisäistä rauhaa ja myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan.
Kanervaa on käytetty myös vuoteen pehmikkeenä ja siitä on valmistettu jopa patjoja. Kanervaa on käytetty myös rakennusten kattojen tekoaineena ja siitä on punottu kynnysmattoja, köyttä ja koreja. Sen latinankielinen nimi Calluna viittaa kreikan sanaan kallyno, joka tarkoittaa lakaisemista, koska kanervan varvuista on tehty myös luutia ja harjoja.
Kanervaa on käytetty ainakin Tanskassa ja Britanniassa eläinten rehuna. Kasvivärjäyksessä siitä saadaan voimakkaita keltaisen, ruskean ja vihreän sävyjä. Hunajaan kanerva tuo tumman värin ja hyvän maun.
Kanervaa käytetään myös eri alkoholien valmistuksessa; muun muassa humalan korvikkeena oluen valmistuksessa.
HUOM! Rohdosta ei saa antaa alle 2-vuotiaille. Vanhemmille lapsille ja yli 65-vuotiaille ainoastaan erittäin laimeana valmisteena. Ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Rohto voi kohottaa verenpainetta eikä suositella yhteiskäyttöä verenpainelääkkeiden eikä diureettien kanssa.
Muita nimiä
Calluna Vulgaris, ljung, heidekraut,besenheide,ling,lyng,haeddre,heddir,hathar
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kanervan sanotaan lisäävän henkistä kauneutta. Erityisesti violetti kanerva ohjaa polulla sekä auttaa avaamaan sisäisen minän sekä edistää henkistä kasvua. Sitä pidetään kasvina, jolla voi avata portin tämän maailman ja henkien maailman välillä ja sitä onkin käytetty henkien manaamiseen. Siitä on apua myös yhteyden saamiseksi jumaliin.
Yhdessä saniaisen kanssa kanervaa on käytetty sateentekemiseksi. Niitä on joko poltettu ulkona tai ne on kastettu veteen ja pirskoteltu niillä vettä ympäriinsä sateen saamiseksi.
Skotlannissa kanervan kukinnasta on ennustettu tulevan talven säätä.
Kanervaa pidetään myös tuulen yrttinä. Sen sanotaan olevan Gnan, Friggan sanansaattajan lempiyrtti. Ripottele kanervaa tuulen mukaan ja lausu viestisi ääneen. Näin houkuttelet Gnata viemään viestisi perille.