Avainsanan kihti sisältävät artikkelit
Vuohenputki
Väinönputki teenä hoitaa reumaa, virtsarakkovaivoja ja kihtiä. Ulkoisesti iholla auttaa kipuihin.
Muita nimiä
Aegopodium podagraria, kirskål
Tiesitkö että
Väinönputki kelpaa hyvin ruoanlaittoon.
Tyräruoho
Tyräruoho lisää voimakkaasti virtsaneritystä, mutta ei rasita munuaisia. Tämä yritti laukaisee lievästi kouristuksia ja supistaa limakalvoja sekä auttaa virtsaputken- ja rakon tulehduksiin, kihtiin ja reumaan.
Muita nimiä
Herniaria glabra, ketotyräruoho
Yrtin käytöstä
Jossain määrin myrkyllinen, käytettävä varovasti. Sopiva annos 1,5g 2-3 kertaa päivässä.
Sikuri
Sikuri edistää sapen toimintaa ja hoitaa sappikiviä sekä poistaa nestettä ja auttaa reumaan ja kihtiin. Sikurin juurista voi valmistaa etenkin lapsille sopivaa ummetuslääkettä. Tätä yrttiä voi käyttää kahvin korvikkeena tai lisukkeena estää kofeiinin vaikutuksen. Sikuri alentaa veren rasva-arvoja, alentaa kolesterolia, lisää ruokahalua ja poistaa ilmavaivoja.
Muita nimiä
Cichorium intybus, salaattisikuri, lehtisikuri, valkolehti, talvisalaatti
Yrtin käyttö
Kelpaa ruoaksi, esimerkiksi salaattiin tai kahvinkorvikkeeksi. Lehdistä saadaan sinistä väriainetta keittämällä. Jatkuva, säännöllinen käyttö voi heikentää verkkokalvon toimintaa ja juuren paistaminen yli 175 asteessa lisää kasvissa olevien syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuutta!
Saarni
Saarni lievittää reumatismia ja kihtioireita.
Muita nimiä
Fraxinus excelsior, lehtosaarni, metsäsaarni
Käyttö
Saarnia on käytetty kautta aikohjen keihäiden ja jousien tekoon ja sitä on käytetty myös rehuna. Saarnista saa myös kestävät aisat rekiin ja siitä tehdään nykyään myös parkettia.
Rohtotädyke
Rohtotähdyke lisää ruokahalua, virtsan- ja maidoneritystä, irrottaa limaa ja auttaa kihtiin, maksa- ja munuaisvaivoihin sekä reumaan. Tämä yrtti auttaa suun limakalvojen tulehduksiin ja vahvistaa vatsaa. Ulkoisesti käytetään haavoihin, palovammoihin, turvotuksiin ja muihin ihovaivoihin.
Muita nimiä
Veronica officinalis
Piparjuuri
Piparjuuri on tunnettu meillä suomessakin perinteisenä kalaruokien mausteena ja sitä on käytetty niin kastikkeissa kuin myös juustoissa. Ruokana sitä on käytetty sellaisenaan valmiiseen ruokaan sekoitettuna esimerkiksi pippurin tilalla, joskin sen aromi on pippurin makua huomattavasti voimakkaampi.
Rohtona taas se on hyvä tulehduslääke joka edistää ruoansulatusta ja kurlattava teenä toimii hyvin suun ja nielun hoitavana aineena. Ulkoisesti piparjuuriraastetta on käytetty kihti- ja nivelongelmien hoitoon.
Muita nimiä
Armoracia rusticana, hevosretikka
Omenapuu
Omenapuun hedelmät helpottavat ruuansulatusta, auttavat ripuliin, närästykseen ja vatsavaivoihin. Lehdet kiihdyttävät virtsaneritystä, auttaa reumaan ja kihtiin. Siemenet voivat olla myrkyllisiä.
Muita nimiä
Malus domestica, Malus sieversii
Mesiangervo
Mesiangervo alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia, reumaan, kihtiin, niveltulehduksiin, sidekudostulehduksiin, kipuihin, hermo- ja päänsärkyihin, kouristuksiin, ohentamaan verta, vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verenpainetautia ja suonten kalkkiutumista.
Se auttaa myös ummetukseen, haavoihin, närästykseen ja liikahappoisuuteen. Ulkoisesti hiustenlähtöön. Kylpyvetenä piristää ja auttaa unettomuuteen. Salisyylihapon lähde, voi aiheuttaa oireita aspiriini-allergisille.
Muita nimiä
Filipendula ulmaria
Lutukka
Lutukka supistaa verisuonia, auttaa sokeritautiin, kihtiin, maksa- ja sappivaivoihin, yskään ja erityisesti vähentää kohdun verenvuotoa. Lukukkaa käytetään myös runsaiden kuukautisten hoitoon. Sen lehdistä saa sipulia muistuttavan maun.
Varottava keräämästä valkoruosteen saastuttamia lehtiä, niitä pidetään myrkyllisinä. Kuivatus ja säilytys heikentävät huomattavasti tehoa.
Muita nimiä
Capsella bursa-pastoris
Kuusi
Kuusi irrottaa limaa, avaa hengitysteitä, virkistää, vahvistaa, helpottaa reumakipuja, lisää virtsaneritystä, elvyttää elimistöä, auttaa yskään ja tulehduksiin. Hoitaa keripukkia, kihtiä, sappi- ja vatsavaivoja.
Muita nimiä
Metsäkuusi, Näre
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kuusenkerkkäsiirappia on käytetty Suomessa kansanlääkinnässä.