Avainsanan kolesteroli sisältävät artikkelit
Sikuri
Sikuri edistää sapen toimintaa ja hoitaa sappikiviä sekä poistaa nestettä ja auttaa reumaan ja kihtiin. Sikurin juurista voi valmistaa etenkin lapsille sopivaa ummetuslääkettä. Tätä yrttiä voi käyttää kahvin korvikkeena tai lisukkeena estää kofeiinin vaikutuksen. Sikuri alentaa veren rasva-arvoja, alentaa kolesterolia, lisää ruokahalua ja poistaa ilmavaivoja.
Muita nimiä
Cichorium intybus, salaattisikuri, lehtisikuri, valkolehti, talvisalaatti
Yrtin käyttö
Kelpaa ruoaksi, esimerkiksi salaattiin tai kahvinkorvikkeeksi. Lehdistä saadaan sinistä väriainetta keittämällä. Jatkuva, säännöllinen käyttö voi heikentää verkkokalvon toimintaa ja juuren paistaminen yli 175 asteessa lisää kasvissa olevien syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuutta!
Sinimailanen
Sinimailanen lisää virtsan- ja maidoneritystä, estää verenvuotoa ja parantaa suoliston vointia. Tämä yrtti puhdistaa, vähentää huonon kolesterolin määrää veressä sekä eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta. Sinimailanen estää valtimoiden kovetustautia, antaa tukea reuman sekä sydän- ja verenkiertosairauksien hoitoon. Käytetään ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Medigaco sativa, alfalfa, rehumailanen, luserni
Muuta tietoa
Monipuolinen ravintokasvi. Poistaa kivennäisaineiden ja vitamiinien puutosta. Arabimaissa alfalfaa on sanottu kuningasten ravinnoksi. Suurina määrinä nautittuna siemenet voivat aiheuttaa keskenmenon.
Pihlaja
Pihlajalla on merkittävä vaikutus valtimonkovettumataudin hoidossa eli verisuonten kalkkeutumisen estämisessä, sillä se vähentää kolesterolin määrää veressä ja parantaa rasva-aineenvaihduntaa maksassa. Pihlajan marjojen sanotaan lisäävän elimistön mukautumista ja vaikuttavan yleisen vahvistavasti. Pihlaja poistaa nestettä ja alentaa lievästi verenpainetta.
Muita nimiä
Sorbus aucuparia
Kansanuskomukset
Tarinoisen mukaan Suomessa pihlaja on ollut Ukko Ylijumalalle ja hänen puolisolleen Raunille pyhitetty puu ja sen marjoja on käytetty vartioimaan ja suojelemaan. Erityisesti pihlaja suojelee salamaniskuilta.
Omenaviinietikka
Omenaviinietikka auttaa lihasheikkouteen, väsymykseen, korkeaan kolesteroliin, ruoansulatusongelmiin, ylipainoon, verenkiertohäiriöihin, turvotukseen, palovammoihin ja kutisevaan ihottumaan.
Suuri kaliumpitoisuus vahvistaa sydänlihasta ja lisää ruumiin vastustuskykyä. Viinietikka säätelee veren pH-arvoa ja auttaa puhdistamaan elimistöä kuona-aineista.
Mirhami
Mirhami estää tulehduksia, auttaa limaiseen yskään, laukaisee lihaskouristuksia, auttaa ilmavaivoihin ja mahan limakalvovaivoihin (kuten mahahaava), alentaa kolesterolia, lisää virtsan- ja hieneritystä.
Yrtti ehkäisee myös verihiutaleiden kokkaroitumista, häätää matoja, virkistää elimistöä, hoitaa verenmyrkytystä sekä haavoja ja palovammoja. Ulkoisesti sitä voi käyttää ien-, nielu- ja kitarisatulehduksiin.
Muita nimiä
commiphora myrrha, mirha
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Antiseptinen.