Avainsanan lima sisältävät artikkelit
Suopursu
Suopursu ärsyttää limakalvoja, poistaa tulehduksia, irrotta limaa, vähentää lihaskouristuksia, auttaa ripuliin ja ihottumaan. Tätä yrttiä käytetään ulkoisesti reumaan, ihotauteihin ja yskään.
Muita nimiä
Rhododendron tomentosum, hajukanerva, suokanerva, nevarahka, lunsio
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Suopursusta on ennen valmistettu lemmenjuomaa, jonka vaikutukset ovat jopa nykyajan tutkimuksen vahvistaneet, sillä suopursulla on huumaavia ominaisuuksia. Suopursua ei saa käyttää enää sisäisesti! Tämä yrtti voi aiheuttaa myrkytystiloja, kouristuksia, päänsärkyä, hourailua ja tajuttomuuden. Käyttö vain kääreinä ja kylpyinä!
Saksankirveli
Saksankirveli on antiseptinen yrtti ja sillä on piristävä vaikutus. Tämä yrtti parantaa ruoansulatusta, poistaa ilmavaivoja, irrottaa limaa ja parantaa yskää. Saksankirvelin käyttö estää anemiaa.
Muita nimiä
Myrrhis odorata, ennen kutsuttiin espanjakirveliksi
Käyttö kansanlääkinnässä
Nykyisin kasvia ei juuri käytetä rohtona, ja allergisten on oltava varovaisia sen siementen käytössä, sillä ne voivat aiheuttaa hengenahdistusta tai limakalvojen turpoamista.
Rohtotädyke
Rohtotähdyke lisää ruokahalua, virtsan- ja maidoneritystä, irrottaa limaa ja auttaa kihtiin, maksa- ja munuaisvaivoihin sekä reumaan. Tämä yrtti auttaa suun limakalvojen tulehduksiin ja vahvistaa vatsaa. Ulkoisesti käytetään haavoihin, palovammoihin, turvotuksiin ja muihin ihovaivoihin.
Muita nimiä
Veronica officinalis
Rantaminttu
Rantaminttu desinfioi tehokkaasti, ehkäisee tulehduksia sekä lisää ruokahalua, piristää, irrottaa limaa ja poistaa sieniä. Rantaminttua voi käyttää myös ruoanlaitossa. Voi aiheuttaa vatsavaivoja!
Muita nimiä
Mentha arvensis
Pihatähtimö
Pihatähtimö lisää virtsan eritystä, irrottaa limaa keuhkoputkista, edistää suolen toimintaa sekä auttaa virtsatiesairauksiin, reumaan ja niveltulehduksiin. Tällä yrtillä on rauhoittava vaikutus. Käytetän ulkoisesti ihottumiin, kutinaan, haavoihin ja peräpukamiin. Tuore pihatähtimö karheisiin käsiin hierottuna pehmentää ne.
Muita nimiä
Stellaria media, Vesiheinä, linnunruoho
Mustaselja
Mustaselja ehkäisee virustartuntoja ja sisältää paljon C-vitamiinia, turvotusta laskeva, on mahan toimintaa edistävä, limaneritystä ja hikoilua lisäävä. Se myös helpottaa reumaattisia vaivoja, toimii hauteena silmätulehduksiin ja silmien väsymiseen.
Yrtistä käyttökelpoisia sekä marjat että lehdet ja kukkatertut. Kukkatertuista tulee herkullisia jälkiruokia esim friteerattuna ja lehdistä hyvää teetä. Marjoista hilloja ja mehuja.
Mustaseljan kuorta käytetään ulostuslääkkeissä ja kukkauutetta ihovaivoissa; hilseilevään ihoon sekä ihon rasvaisuuteen, kukkia käytetään myös verepainelääkkeissä lisänä, sekä auttamaan kuumetaudeissa ja nuhakuumeessa sekä pitkään kestäneeseen allergiseen nuhaan.
Varoitus! Marjoja ei saa syödä raakana!
Muita nimiä
Sambucus Nigra, Sambucus Canadensis
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Seljapuuhun liittyy paljon uskomuksia ja puusta on tehty mm huiluja. Puun sanotaan antavan suojan hengille ja keijuille, siksi ilman näiden lupaa ei puusta saanut katkoa oksaakaa.
Malvat
Malva on hyvä salaattiyrtti jonka raakoja hedelmiä voidaan käyttää salaateissa vihannesten ohella. Sen kukkia käytetään antaman värejä eri teejuomille.
Rohtona se toimii tehokkaana liman irroittajana ja sen kukista voi tehdä kurlausvettä kurkunpään desifiointiin.
On kuitenkin hyvä muistaa että yrtin runsas käyttö saattaa aiheuttaa kohdun supistelua.
Muita nimiä
Malva spp. (useita kasveja)
Leskenlehti
Leskenlehti on jälleen yksi teidemme varsilta löytyvä kukka joka toimii myös hyvänä rohtoyrttinä.
Vaikka ruokakäytössä sen käyttö pääosin rajoittuu viinin valmistukseen, rohtona se on tulehduksia estävä ja limaa irroittava yrtti. Sitä voidaan käyttää teessä jolloin tee valmistetaan kukista tai lehdistä.
Tästä yrtistä on kuitenkin hyvä tietää se, että lehdet ja kukat sisältävät maksaa vahingottavia alkaloideja ja teetä ei tämänmyötä saa käyttää jatkuvasti.
Muita nimiä
Tussilago farfara, kylmäkukka, viluruoho
Kissankäpälä
Kissankäpälä lievittää yskää ja irroittaa limaa.
Muita nimiä
Antennaria dioica
Kangasajuruoho
Vaikka ruokakäyttönä Kangasajuruohon käyttö rajoittuukin lähinnä vain liha- ja kalaruokiin, on sen rohtovaikutuksen huomattavasti tunnetumpia.
Kangasajoruohoa on käytetty niin kulkutautien torjumiseen, liman irroittamiseen kuin myös estämään ruoansulatuksen kouristuksia. Ulkoisesti sillä on hoidettu haavoja ja tulehduksia. Tämän yrtin liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa oksennuksen.
Muita nimiä
Thymus serpyllum, maarianheinä, nummitee, pyttyheinä