Avainsanan limakalvot sisältävät artikkelit
Tyrni
Tyrni on antiseptinen yrtti ja se virkistää sekä supistaa limakalvoja. Tyrni auttaa vilustumissairauksiin ja ruuansulatuselimistön vaurioihin. Tätä yrttiä voi käyttää ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Hippophae rhamnoides
Huomioita käytöstä
Ei saa käyttää sisäisesti, jos on haima- tai sappirakontulehdus, tai taipumusta ripuliin. Sisältää C-vitamiinia noin 50-kertaisesti appelsiiniin verrattuna.
Tyräruoho
Tyräruoho lisää voimakkaasti virtsaneritystä, mutta ei rasita munuaisia. Tämä yritti laukaisee lievästi kouristuksia ja supistaa limakalvoja sekä auttaa virtsaputken- ja rakon tulehduksiin, kihtiin ja reumaan.
Muita nimiä
Herniaria glabra, ketotyräruoho
Yrtin käytöstä
Jossain määrin myrkyllinen, käytettävä varovasti. Sopiva annos 1,5g 2-3 kertaa päivässä.
Ukontulikukka
Ukontulikukka auttaa hengityselinsairauksiin, korvasärkyyn, reumaan, ripuliin ja kuukautisvaivoihin. Se myös poistaa nestettä. Ulkoisesti käytettynä ukontulikukka auttaa ihottumiin, kipua lievittämään, tulehtuneisiin limakalvoihin, ihoa pehmentämään ja hilseeseen. Tämä yrtti vahvistaa ja kasvattaa hiuksia, myös vaalentaa niitä.
Muita nimiä
Verbascum thapsus, härkäheinä, yskäheinä, köyhäntupakki, ukontupakka, kissankynttilä.
Kansanuskomukset
Ukontulikukka on entisaikojen taikakasvi jolla uskottiin olevan maagisia voimia.
Vadelma
Vadelma supistaa limakalvoja ja kohdunlihasseinämää, sillä on kuumetta alentava sekä sienitulehduksia tappava vaikutus. Vadelma helpottaa tulehduksia. Vadelman marjoista tehdään hilloa ja mehua, lehdistä teetä (myös muuhun käyttöön, huom! 1.vuoden vadelman lehdet koko kasvukauden ajan kerättävänä 2.vuoden ainoastaan kukinnan aikana).
Muita nimiä
Rubus idaeus, rubus fruticosus, hallain, vaapukka, vattu, vatukka
Käyttö kansanlääkinnässä
Vadelma on erityisesti odottavien äitien kasvi, sillä se auttaa synnytyksen valmistautumiseen ja itse tapahtumassa (mutta vain asiantuntevissa käsissä tai niin että käyttäjällä on tarkat tiedot määristä ja ajankohdasta -> kohdun lihaksia supistava vaikutus ). Vadelmaa voi käyttää ripulilääkkeenä ja se helpottaa flunssan oireita (runsaasti c-vitamiinia) sekä yskänärsytystä. Vadelmasta tehtyä suuvettä voi käyttää sammakseen sekä suun haavoihin. Vadelma auttaa myös hiivasyndroomaan, sekä kuukautiskipuihin, silmätulehdukseen ja silmien väsymiseen.
Suopursu
Suopursu ärsyttää limakalvoja, poistaa tulehduksia, irrotta limaa, vähentää lihaskouristuksia, auttaa ripuliin ja ihottumaan. Tätä yrttiä käytetään ulkoisesti reumaan, ihotauteihin ja yskään.
Muita nimiä
Rhododendron tomentosum, hajukanerva, suokanerva, nevarahka, lunsio
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Suopursusta on ennen valmistettu lemmenjuomaa, jonka vaikutukset ovat jopa nykyajan tutkimuksen vahvistaneet, sillä suopursulla on huumaavia ominaisuuksia. Suopursua ei saa käyttää enää sisäisesti! Tämä yrtti voi aiheuttaa myrkytystiloja, kouristuksia, päänsärkyä, hourailua ja tajuttomuuden. Käyttö vain kääreinä ja kylpyinä!
Saksankirveli
Saksankirveli on antiseptinen yrtti ja sillä on piristävä vaikutus. Tämä yrtti parantaa ruoansulatusta, poistaa ilmavaivoja, irrottaa limaa ja parantaa yskää. Saksankirvelin käyttö estää anemiaa.
Muita nimiä
Myrrhis odorata, ennen kutsuttiin espanjakirveliksi
Käyttö kansanlääkinnässä
Nykyisin kasvia ei juuri käytetä rohtona, ja allergisten on oltava varovaisia sen siementen käytössä, sillä ne voivat aiheuttaa hengenahdistusta tai limakalvojen turpoamista.
Ruiskukka
Ruiskukka lisää virtsaneritystä, estää tulehduksia, auttaa silmävaivoihin ja supistaa limakalvoja. Tämä yrtti auttaa päänsärkyyn, yskään ja munuaisvaivoihin sekä edistää sapeneritystä ja nopeuttaa haavojen paranemista. Ruiskukalla on lievä antibakteerinen vaikutus.
Muita nimiä
centaurea cyanus
Rätvänä
Rätvänä supistaa limakalvoja, parantaa ripulia ja vatsaa, estää bakteerien kasvua, tyrehdyttää verenvuotoja sekä auttaa suun ja ikenien tulehduksiin, lievittää auringonpolttamia ja edistää insuliinin eritystä.
Muita nimiä
Potentilla erecta, veriruoho, punajuuri, numminauris, rätvänähanhikki, voiheinä, verijuuri, teekukka, mukulamatara
Yrtin käyttö
Oltava varovainen sisäisessä käytössä. Voi aiheuttaa herkille ihmisille vatsanväänteitä ja oksentelua. Juuresta saadaan punaista, varsista ja lehdistä keltaista sekä ruskeaa väriä.
Rohtovuohennokka
Rohtovuohennokka rauhoittaa ja sitä käytetään unettomuuteen. Tämä yrtti myös laukaisee lihaskouristuksia, auttaa hermostolliseen päänsärkyyn ja supistaa limakalvoja.
Muita nimiä
Scutellaria lateriflora (lat.), Blue Skullcap, Virginian Skullcap, Mad-dog Skullcap, Hoodwort
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
On käytetty vesikauhun parantamiseen ja hysteriaan. Yliannostus aiheuttaa epilepsian kaltaisia oireita, huimaus, sekavuus, sydänoireet, horrosmainen tila ja nykiminen.
Rentoakankaali
Rentoakankaali alentaa juomana verenpainetta, auttaa tyrehdyttämään sisäisiä verenvuotoja. Parantaa suun limakalvojen haavaumia sekä auttaa kurkun ärsytykseen.
Muita nimiä
Ajuga reptans
Kansanuskomukset
Sanotaan, että kukat sytyttävät tulipalon sisätiloihin tuotuna ;).