Avainsanan maksa sisältävät artikkelit
Sitruunaköynnös
Sitruunaköynnös vähentää stressiä ja virkistää. Tätä yrttiä käytetään helpottamaan yskää ja se auttaa myös yöhikoiluun. Sitruunaköynnös helpottaa maksan toimintaa. Rohdoksi käytetään sitruunaköynnöksen hedelmiä kuivattuina tai tuoreina.
Muita nimiä
Schisandra chinensis (lat.), Palsamiköynnös
Huomioita
Hedelmät erittäin energia-pitoisia, sopivat ravinnoksi.
Rohtotädyke
Rohtotähdyke lisää ruokahalua, virtsan- ja maidoneritystä, irrottaa limaa ja auttaa kihtiin, maksa- ja munuaisvaivoihin sekä reumaan. Tämä yrtti auttaa suun limakalvojen tulehduksiin ja vahvistaa vatsaa. Ulkoisesti käytetään haavoihin, palovammoihin, turvotuksiin ja muihin ihovaivoihin.
Muita nimiä
Veronica officinalis
Punajuurikas
Punajuurikas auttaa maksa- ja munuaissairauksiin sekä syöpäsairauksiin. Kansanlääkinnässä punajuurikasta on käytetty verta puhdistavana ja vahvistavana sekä anemiaa parantamaan.
Muita nimiä
Beta vulgaris
Yrtin käyttö
Käytetään juurta ja lehtiä, voi käyttää rajoituksetta. Juuri voi värjätä virtsan punaiseksi.
Pihlaja
Pihlajalla on merkittävä vaikutus valtimonkovettumataudin hoidossa eli verisuonten kalkkeutumisen estämisessä, sillä se vähentää kolesterolin määrää veressä ja parantaa rasva-aineenvaihduntaa maksassa. Pihlajan marjojen sanotaan lisäävän elimistön mukautumista ja vaikuttavan yleisen vahvistavasti. Pihlaja poistaa nestettä ja alentaa lievästi verenpainetta.
Muita nimiä
Sorbus aucuparia
Kansanuskomukset
Tarinoisen mukaan Suomessa pihlaja on ollut Ukko Ylijumalalle ja hänen puolisolleen Raunille pyhitetty puu ja sen marjoja on käytetty vartioimaan ja suojelemaan. Erityisesti pihlaja suojelee salamaniskuilta.
Lutukka
Lutukka supistaa verisuonia, auttaa sokeritautiin, kihtiin, maksa- ja sappivaivoihin, yskään ja erityisesti vähentää kohdun verenvuotoa. Lukukkaa käytetään myös runsaiden kuukautisten hoitoon. Sen lehdistä saa sipulia muistuttavan maun.
Varottava keräämästä valkoruosteen saastuttamia lehtiä, niitä pidetään myrkyllisinä. Kuivatus ja säilytys heikentävät huomattavasti tehoa.
Muita nimiä
Capsella bursa-pastoris
Kurkuma
Kurkuma vahvistaa ruuansulatusta, suojelee maksaa, keltataudin ja sopii maksa- ja sappivaivojen hoitoon. Yrttinä se ehkäisee tulehduksia ja on antibakteerinen. Kurkuma on mauste, ravintokasvi, öljykasvi ja väriaine. Liian suuret annokset voivat aiheuttaa mahakouristuksia.
Muita nimiä
Curcuma longa, sitverinjuuri, keltajuuri
Katinlieko
Katinlieko poistaa nestettä. Se ärsyttää limakalvoja, laukaisee lihaskouristuksia, oksettaa ja on ulostava. Yrttiä käytetään maksa-, munuais- ja rakkovaivoihin. Ulkoisesti se sopii kivunhoitoon.
Muita nimiä
Lycopodium clavatum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Käytettiin ennen suojaamaan karjaa noitien loitsuilta. Itiöpöly syttyvää. Suurina annoksina myrkyllistä.
Kannusruoho
Kannusruohosta on löydetty sekä diureettisia sekä kuumetta alentavia ainesosia. Sillä on hoidettu mm. suonikohjuja ja munuaisvaivoja. Kasvista käytetään lehtiä ja kukintoja, jotka kerätään kukinnon alkaessa. Yrttiä voidaan käyttää sekä tuoreena että kuivattuna.
Lehdistä haudutetulla teellä on sekä diureettinen että laksatiivinen vaikutus. Sitä voidaan käyttää turvotukseen, keltatautiin sekä ruoansulatusvaivoihin.
Kasvista tehdyn ”mehun” sanotaan auttavan myös silmätulehdukseen sekä märkivien haavojen hoitoon. Tuoreesta kasvista tehtyä viilentävää salvaa käytetään ulkoisesti eri ihosairauksien hoitoon sekä peräpukamiin. Homeopatiassa kannusruohoa käytetään vatsa-, maksa- ja munuaisvaivoihin, sydänheikkouteen, uneliaisuuteen ja mielen epävarmuuteen.
Muita nimiä
Linaria vulgaris, keltakannusruoho, kärpäskukka, luuvaloheinä, Gulsporre, Echtes Leinkraut, Linaire commune
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kansanuskomuksissa yrttiä on käytetty suojeluun ja kirousten murtamiseen. Yrttipussukassa kannusruoho suojelee pahuudelta ja kielteisyydeltä. Kannusruohoa käytetään myös kasvivärjäyksessä lankojen värjäämiseen. Mm. kukista saa keltaista väriä.
Nimi ”kärpäskukka” viittaa siihen, että kiehuvaan maitoon murskattua kannusruohoa on käytetty hyönteiskarkoitteena. Kannusruoho sisältää karvasaineita, ja on maultaan kitkerä ja haisee tuoreena rohdoksena tympeältä. Myrkytystapauksia ei ole tiedossa, mutta sisäisesti käytettynä annostelussa oltava tarkka ja vältettävä yliannostusta.
Endiivi
Endiivi edistää syljen ja sapen eritystä. Se sisältää paljon hivenaineita, kuten kaliumia, natriumia, kalsiumia ja fosforia. Endiiviä suositellaan ihon tulehduksiin, maksa- ja sappivaivoihin, katarreihin ja näön heikkouteen.
Muita nimiä
Cichorium endivia
Boldopuu
Boldopuu auttaa ehkäisevästi tulehduksiin sekä suojaa maksaa. Sen lehdet edistävät ruoansulatuksen edistystä.
Muita nimiä
Peumus boldus