Avainsanan munuaiset sisältävät artikkelit
Tyräruoho
Tyräruoho lisää voimakkaasti virtsaneritystä, mutta ei rasita munuaisia. Tämä yritti laukaisee lievästi kouristuksia ja supistaa limakalvoja sekä auttaa virtsaputken- ja rakon tulehduksiin, kihtiin ja reumaan.
Muita nimiä
Herniaria glabra, ketotyräruoho
Yrtin käytöstä
Jossain määrin myrkyllinen, käytettävä varovasti. Sopiva annos 1,5g 2-3 kertaa päivässä.
Rohtotädyke
Rohtotähdyke lisää ruokahalua, virtsan- ja maidoneritystä, irrottaa limaa ja auttaa kihtiin, maksa- ja munuaisvaivoihin sekä reumaan. Tämä yrtti auttaa suun limakalvojen tulehduksiin ja vahvistaa vatsaa. Ulkoisesti käytetään haavoihin, palovammoihin, turvotuksiin ja muihin ihovaivoihin.
Muita nimiä
Veronica officinalis
Ruiskukka
Ruiskukka lisää virtsaneritystä, estää tulehduksia, auttaa silmävaivoihin ja supistaa limakalvoja. Tämä yrtti auttaa päänsärkyyn, yskään ja munuaisvaivoihin sekä edistää sapeneritystä ja nopeuttaa haavojen paranemista. Ruiskukalla on lievä antibakteerinen vaikutus.
Muita nimiä
centaurea cyanus
Punajuurikas
Punajuurikas auttaa maksa- ja munuaissairauksiin sekä syöpäsairauksiin. Kansanlääkinnässä punajuurikasta on käytetty verta puhdistavana ja vahvistavana sekä anemiaa parantamaan.
Muita nimiä
Beta vulgaris
Yrtin käyttö
Käytetään juurta ja lehtiä, voi käyttää rajoituksetta. Juuri voi värjätä virtsan punaiseksi.
Pirunkoura
Pirunkoura vähentää tulehduksia. Tätä yrttiä käytetään reumaan, niskasärkyyn, alaselkäsärkyihin ja muihin selkävaivoihin. Pirunkoura auttaa myös ihovaivoihin sekä sappi- ja munuaisvaivoihin.
Muita nimiä
Harpagophytm procumbens
Käyttö kansanlääkinnässä
Herkille ihmisille voi tulla mahavaivoja. Ei henkilöille, joilla on diapetes tai sappikiviä. Ei raskaanaoleville tai henkilöille, jotka sairastavat vatsa- tai pohjukaissuolenhaavaumaa. Voi aiheuttaa allergisia reaktioita!
Metsälehmus
Metsälehmus lisää virtsa- ja hieneritystä ja ruokahalua. Helpottaa kouristuksia ja rauhoittaa. Auttaa reumaan, munuaisvaivoihin, kohonneeseen sapeneritykseen, iskiakseen, korkeaan verenpaineeseen ja hengityselinten sairauksiin.
Homeopatiassa verenvuotoihin, kohtutulehdukseen, virtsankarkailuun, valkovuotoon, silmien lihasheikkouteen ja nokkosihottumaan.
Muita nimiä
Tilia cordata, niinipuu
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Indogermaanisten kansojen pyhä puu.
Kultapiisku
Kultapiisku lisää virtsan- ja hieneritystä, lievittää kipua ja tulehduksia ja laukaisee lievästi kouristuksia. Se estää sienten kasvua, supistaa limakalvoja ja edistää haavojen paranemista.
Kultapiisku auttaa myös rakko-, munuais- ja eturauhastulehduksiin, nestekertymiin, turvotuksiin, virtsakivien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Yrtti sopii myös hammassärkyyn ja nivelsairauksiin. Ulkoisesti sitä käytetään tulehdusten ja haavojen hoitoon.
Ei sydämen vajaatoiminnasta johtuvien turvotusten hoitoon. Munuaissairauksien yhteydessä käyttö vain lääkärin valvonnassa. Käytetään kerrallaan vain kahden viikon kuureina!
Muita nimiä
Solidago virgaurea
Katinlieko
Katinlieko poistaa nestettä. Se ärsyttää limakalvoja, laukaisee lihaskouristuksia, oksettaa ja on ulostava. Yrttiä käytetään maksa-, munuais- ja rakkovaivoihin. Ulkoisesti se sopii kivunhoitoon.
Muita nimiä
Lycopodium clavatum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Käytettiin ennen suojaamaan karjaa noitien loitsuilta. Itiöpöly syttyvää. Suurina annoksina myrkyllistä.
Kataja
Katajanmarjojen sisältämällä haihtuvalla öljyllä on hien- ja virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Marjoja käytetään virtsan erityksen lisäämiseen, lieviin munuais-, rakko- ja virtsatietulehduksiin sekä myös ruokahaluttomuuteen ja verta puhdistavana rohtona. Kataja lisää sapen eritystä ja mahan hapon eritystä
Muita nimiä
Juniperus communis
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Katajan savu on myös lienee ollut välimeren alueen noitien ensimmäisiä suitsukkeita. Euroopassa talojen peruskiven alle on laitettu katajan oksa, koska sen on uskottu suojelevan pahoilta hengiltä. Katajan savu vahvistaa yliluonnollisia kykyjä ja auttaa murtamaan kirouksia. Katajan savulla voi puhdistaa huoneista negatiivisen energian. Muinaiset Druidit käyttivät suitsukkeissa katajaa ja tilliä, jotta näkisivät helpommin näkyjä.
Kannusruoho
Kannusruohosta on löydetty sekä diureettisia sekä kuumetta alentavia ainesosia. Sillä on hoidettu mm. suonikohjuja ja munuaisvaivoja. Kasvista käytetään lehtiä ja kukintoja, jotka kerätään kukinnon alkaessa. Yrttiä voidaan käyttää sekä tuoreena että kuivattuna.
Lehdistä haudutetulla teellä on sekä diureettinen että laksatiivinen vaikutus. Sitä voidaan käyttää turvotukseen, keltatautiin sekä ruoansulatusvaivoihin.
Kasvista tehdyn ”mehun” sanotaan auttavan myös silmätulehdukseen sekä märkivien haavojen hoitoon. Tuoreesta kasvista tehtyä viilentävää salvaa käytetään ulkoisesti eri ihosairauksien hoitoon sekä peräpukamiin. Homeopatiassa kannusruohoa käytetään vatsa-, maksa- ja munuaisvaivoihin, sydänheikkouteen, uneliaisuuteen ja mielen epävarmuuteen.
Muita nimiä
Linaria vulgaris, keltakannusruoho, kärpäskukka, luuvaloheinä, Gulsporre, Echtes Leinkraut, Linaire commune
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kansanuskomuksissa yrttiä on käytetty suojeluun ja kirousten murtamiseen. Yrttipussukassa kannusruoho suojelee pahuudelta ja kielteisyydeltä. Kannusruohoa käytetään myös kasvivärjäyksessä lankojen värjäämiseen. Mm. kukista saa keltaista väriä.
Nimi ”kärpäskukka” viittaa siihen, että kiehuvaan maitoon murskattua kannusruohoa on käytetty hyönteiskarkoitteena. Kannusruoho sisältää karvasaineita, ja on maultaan kitkerä ja haisee tuoreena rohdoksena tympeältä. Myrkytystapauksia ei ole tiedossa, mutta sisäisesti käytettynä annostelussa oltava tarkka ja vältettävä yliannostusta.