Avainsanan nuha sisältävät artikkelit
Valkosipuli
Valkosipuli on rohtojen rohto. Se tuo hienostuneen voimakkaan hajun ruokiin, puhdistaa elimistöä erittäin hyvin ja kuivattuna sitoo käryjä ja pahoja hajuja pois niin esineistä kuin myös tiloista.
Hyvä tapa puhdistaa esim. Kahvipurkki uusiokäyttöön hajuista on pitää sen sisällä kuivattua valkosipulia muutama päivä ja sen jälkeen tuulettaa tyhjillään pari päivää. Lopputuloksena hajuton purki.
Rohtona valkosipuli on hyvä hoitamaan haavoja ja rupia. Valkosipulimehuun kostutettu pumpuli desifioi ja lievittää erinomaisesti korvasärkyä sekä sieraimissa vie pois nuha-oireita. Samaan tapaan käytettynä valkosipulilla kostutettu pumpuli puhdistaa haavoja ja toimii luonnon omana desifiointi-aineena.
Muita nimiä
Allium sativum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Magiassa valkosipuli on suojeleva ja neutralisoiva yrtti. Se suojelee ja eristää kaikelta energialta ja toimii erinomaisesti ripustamalla ovi- ja ikkuna-aukoille mikäli haluaa suojata ne hyvin pahoilta energioilta.
Sypressi
Sypressi auttaa nestetasapainon säätelyssä, mm. turvotuksissa ja liikahikoilussa. Se myös helpottaa liian runsaita kuukautisia ja laukaisee kramppeja. Desinfioivana sopii mm. akneihon hoitoon. Sypressin aromaattinen öljy helpottaa nuhaa ja rentouttaa.
Muita nimiä
Cupressus sempervirens (lat.)
Yrtin käyttö
Sypressiä on käytetty kautta aikain värjäyskasvina. Käytetään rohtoihin kuivattuna ja aromattisesti tuoreena tai öljynä. Suositellaan ammattilaisen ohjausta käytettäessä sypressiä. Ei raskauden aikana. Annostelu tarkkaa.
Naava
Naavaa käytetään hengityselinten infektioihin, aina tavallisesta nuhasta tuberkuloosiin. Se helpottaa ärsyttävää yskää.
Yrtti sopii myös tricomonas-siimaeliön aiheuttamaan tulehdukseen. Naava auttaa myös sieni-infektioihin ja sillä on vahvistavia vaikutuksia. Käyttö tinktuurana tai kuivattuna.
Naavalla ei ole tunnettuja haittavaikutuksia. Sopii myös lapsille ja pitkäaikaiseen käyttöön. Kerättävä aina PUHTAALTA alueelta koska imee itseensä helposti raskasmetalleja. Sitä voidaan käyttää värjäykseen.
Muita nimiä
Usnea barbata (lat.), Partajäkälä
Mausteneilikka
Mausteneilikka auttaa hammassärkyyn kun sitä laittaa neilikkaöljynä pumpuliin ja siitä hampaaseen. Se auttaa myös nenän tukkoisuuteen ja yskään.
Muita nimiä
Syzygium aromaticum
Lehmus
Pääasiallisesti lehmusta käytetään vilustumisoireiden, nuhan ja kuumeen hoitoon, ja siitä voidaan valmistaa mm. haudukkeita, tinktuuraa, keitettä, ja öljyjä sekä kukista erilaisia kauneudenhoitoaineita ärtyneelle iholle tai karheille hiuksille.
Lehmuksen kukista saa mainiota yskänsiirappia, ja lehmuksenkukkatee lievittää flunssaa, vahvistaa ja edistää hikoilua. Lehmuksenkuoritee puolestaan on virtsaneritystä lisäävä. Lehmuksella hoidetaan jonkin verran myös korkeaa verenpainetta, hiivatulehduksia, sydänvaivoja, ja mahahaavaa.
Lehmus auttaa myös sapeneritykseen, kuin myös unettomuuteen, jännitykseen, stressiin, ja paniikkihäiriöön, tms. hermovaivoihin. Pitkäaikainen/liikakäyttö voi rasittaa sydäntä ja toimia estrogeenin tavoin.
Muita nimiä
Tilia (lat.)
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Lehmus yhdistetään rakkauteen, puhtauteen, suojelukseen, kuolemattomuuteen ja lohtuun, se on onnen ja rohkaisun puu jonka lähellä keijukaisten sanotaan viihtyvän. Pihalehmus suojelee kotia ja leikkiviä lapsia kademielisten pahalta katseelta.
Unen sanotaan tulevan jos silmät peittää lehmuksenlehdillä.
Kuumepuu
Kuumepuu estää tulehduksia ja auttaa kuumeeseen, yskään ja nuhaan.
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Voidaan käyttää myös kuumeeseen.