Avainsanan peräpukamat sisältävät artikkelit
Syyläjuuri
Syyläjuuri alentaa verensokeria, lisää virtsan- ja sapeneritystä, auttaa ihovaivoihin, syyliin, peräpukamiin, paiseisiin ja silmätauteihin.
Muita nimiä
Scrophularia nodosa
Huomioita käytöstä
Syyläjuurta ei ole käytetty sydänrohtona, mutta sydämeen vaikuttavien ominaisuuksiensa takia (glykosidit) sen käytössä on oltava varovainen.
Saksanpähkinä
Saksanpähkinä auttaa ihotauteihin, kuten ihottumiin, rakkoihin, rokkoihin, haavoihin, auringonpolttamiin kohtiin sekä kutinaan. Saksanpähkinän lehdillä voidaan myös hoitaa valkovuotoa, peräpukamia ja emätintulehduksia. Sisäisesti saksanpähkinä auttaa ripuliin, sekä puhdistaa elimistöä.
Muita nimiä
Juglas regia
Muita käyttötarkoituksia
Saksanpähkinän lehdet ja pähkinänkuoret antaa väriä hiuksille sekä parantaa hiuksien kimmoisuutta.
Rohtoraunioyrtti
Rohtoraunioyrttiä voi käyttää hauteena ja voiteena nyrjähdyksiin, venähdyksiin, rustovaurioihin, nivelsiteiden revähdyksiin, luunmurtumiin sekä vanhojen vammojen särkyyn, mustelmiin, peräpukamien verenvuotoon, makuuhaavoihin, maitorauhastulehduksiin ja puhtaisiin haavoihin. Tätä yrttiä voi käyttää myös teenä, tinktuurana tai siirappina sitkeään kuivaan yskään.
Muita nimiä
Symphytum officinale
Muita huomioita
Typpipitoisuuden takia käytetään puutarhoissa lannoitteena.
Pihatähtimö
Pihatähtimö lisää virtsan eritystä, irrottaa limaa keuhkoputkista, edistää suolen toimintaa sekä auttaa virtsatiesairauksiin, reumaan ja niveltulehduksiin. Tällä yrtillä on rauhoittava vaikutus. Käytetän ulkoisesti ihottumiin, kutinaan, haavoihin ja peräpukamiin. Tuore pihatähtimö karheisiin käsiin hierottuna pehmentää ne.
Muita nimiä
Stellaria media, Vesiheinä, linnunruoho
Persimoni
Persimoni rauhoittaa suolistoa, sopii maha- ja suolihaavan, ummetuksen, koliikin ja peräpukamien hoitoon.
Muita nimiä
Diospyros,kaki,sharon
Kissankynsi
Kissankynsi ehkäisee tulehduksia ja kasvaimia, puhdistaa verta ja lisää vastustuskykyä. Ulkoisesti käytettynä se auttaa reumaattisiin vaivoihin, haavoihin, peräpukamiin ja ehkäisemään hedelmöitystä. Kissankynsi on liaani Perussa ja rohtona käytetään sen kuorta. Kansanlääkinnässä siitä on käytetty juuripuuta.
Muita nimiä
Uncaria tomentosa
Kannusruoho
Kannusruohosta on löydetty sekä diureettisia sekä kuumetta alentavia ainesosia. Sillä on hoidettu mm. suonikohjuja ja munuaisvaivoja. Kasvista käytetään lehtiä ja kukintoja, jotka kerätään kukinnon alkaessa. Yrttiä voidaan käyttää sekä tuoreena että kuivattuna.
Lehdistä haudutetulla teellä on sekä diureettinen että laksatiivinen vaikutus. Sitä voidaan käyttää turvotukseen, keltatautiin sekä ruoansulatusvaivoihin.
Kasvista tehdyn ”mehun” sanotaan auttavan myös silmätulehdukseen sekä märkivien haavojen hoitoon. Tuoreesta kasvista tehtyä viilentävää salvaa käytetään ulkoisesti eri ihosairauksien hoitoon sekä peräpukamiin. Homeopatiassa kannusruohoa käytetään vatsa-, maksa- ja munuaisvaivoihin, sydänheikkouteen, uneliaisuuteen ja mielen epävarmuuteen.
Muita nimiä
Linaria vulgaris, keltakannusruoho, kärpäskukka, luuvaloheinä, Gulsporre, Echtes Leinkraut, Linaire commune
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kansanuskomuksissa yrttiä on käytetty suojeluun ja kirousten murtamiseen. Yrttipussukassa kannusruoho suojelee pahuudelta ja kielteisyydeltä. Kannusruohoa käytetään myös kasvivärjäyksessä lankojen värjäämiseen. Mm. kukista saa keltaista väriä.
Nimi ”kärpäskukka” viittaa siihen, että kiehuvaan maitoon murskattua kannusruohoa on käytetty hyönteiskarkoitteena. Kannusruoho sisältää karvasaineita, ja on maultaan kitkerä ja haisee tuoreena rohdoksena tympeältä. Myrkytystapauksia ei ole tiedossa, mutta sisäisesti käytettynä annostelussa oltava tarkka ja vältettävä yliannostusta.
Ketunkakku
Ketunkakku sopii Hektisen elämänmenon aiheuttamiin oireisiin: monenlaisiin vatsavaivoihin (ummetus, ripuli, röyhtäily, vatsakrampit, ilmavaivat, raskausajan pahoinvointi), peräpukamiin, depressioon, stressiin, flunssaan, päänsärkyyn, vastasyntyneiden koliikkiin ja erilaisiin neuralagioihin. Rohdoksena sitä saa käyttää vain apteekin/homeopaatin ohjeen mukaan!
Muita nimiä
Nux vomica
Isomaksaruoho
Murskattuja mukuloita voi sotkea voihin, ja kuumennuksen jälkeen voiteella voi hoitaa peräpukamia ja haavoja. Isomaksaruohoa on käytetty myös keripukin hoitoon maidon kera. Kasvin lehdet ja juuret ovat syötäviä, jauhettuna se kelpaa jauhojen jatkeeksi. Juuret ovat hyvin ravinteikkaat, niissä on paljon tärkkelystä. Kasvi maistuu aika lailla perunalta tai pähkinältä.
Muita nimiä
S. telephium ssp. maximum, ruotsiksi käringkål, kärleksört
Hevoskastanja
Hevoskastanja edistää verenkiertoa, estää tulehduksia. Auttaa myös peräpukamiin, suonikojuihin ja verisuonivaivoihin. Yrttiä voidaan ottaa sekä sisäisesti, että ulkoisesti.
Muita nimiä
Aesculus hippocastanum