Avainsanan puhdistava sisältävät artikkelit
Vesi
Vesi, vaikka ei ole yrtti, on tärkein perusosa kaikessa elämässä ja käytetään monesti myös yrttien kanssa. Vesi toimii hyvin elimistön puhdistajana ja normaalin päivätarpeen nautittuna (aikuisella n.2-3 L/päivä) se vie elimistöstä hyvin kuona-aineita.
Liiallinen veden juominen (yli 5-6L lyhyen ajan sisällä) heittää nestetasapainon ympäri ja voi aiheuttaa pysyä vammoja.
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Vettä voidaan käyttää esineiden energioiden puhdistamisessa: Tähän ei kuitenkaan tulisi käyttää hanavettä vaan puro, järvi tai meri on loistava puhdistaja.
Valkosipuli
Valkosipuli on rohtojen rohto. Se tuo hienostuneen voimakkaan hajun ruokiin, puhdistaa elimistöä erittäin hyvin ja kuivattuna sitoo käryjä ja pahoja hajuja pois niin esineistä kuin myös tiloista.
Hyvä tapa puhdistaa esim. Kahvipurkki uusiokäyttöön hajuista on pitää sen sisällä kuivattua valkosipulia muutama päivä ja sen jälkeen tuulettaa tyhjillään pari päivää. Lopputuloksena hajuton purki.
Rohtona valkosipuli on hyvä hoitamaan haavoja ja rupia. Valkosipulimehuun kostutettu pumpuli desifioi ja lievittää erinomaisesti korvasärkyä sekä sieraimissa vie pois nuha-oireita. Samaan tapaan käytettynä valkosipulilla kostutettu pumpuli puhdistaa haavoja ja toimii luonnon omana desifiointi-aineena.
Muita nimiä
Allium sativum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Magiassa valkosipuli on suojeleva ja neutralisoiva yrtti. Se suojelee ja eristää kaikelta energialta ja toimii erinomaisesti ripustamalla ovi- ja ikkuna-aukoille mikäli haluaa suojata ne hyvin pahoilta energioilta.
Sinimailanen
Sinimailanen lisää virtsan- ja maidoneritystä, estää verenvuotoa ja parantaa suoliston vointia. Tämä yrtti puhdistaa, vähentää huonon kolesterolin määrää veressä sekä eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta. Sinimailanen estää valtimoiden kovetustautia, antaa tukea reuman sekä sydän- ja verenkiertosairauksien hoitoon. Käytetään ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Medigaco sativa, alfalfa, rehumailanen, luserni
Muuta tietoa
Monipuolinen ravintokasvi. Poistaa kivennäisaineiden ja vitamiinien puutosta. Arabimaissa alfalfaa on sanottu kuningasten ravinnoksi. Suurina määrinä nautittuna siemenet voivat aiheuttaa keskenmenon.
Sipuli
Sipuli on ruoka- ja rohtoyrteistä ja mausteista tunnetuin ja paras. Sillä saa ruokaan kuin ruokaan makua, oli kyseessä sitten liharuoka, kasvisruoka tai vaikkapa ihan vain keitto. Ruokakäytössä sipuli on monimuotoinen: Raakana ja silputtuna se toimii kasvisruoissa ja salaateissa, paistettuna erinomainen lisä liharuokiin joka tuo hyvin makua.
Rohtona sipuli on taas erinomainen puhdistava ja parantava yrtti joka sisäisesti sopivissa määrin nautittuna edistää kuona-aineiden häviämistä ja kehon puhdistumista, liioissa määrin voi aiheuttaa vatsan väännöksiä.
Muita nimiä
Allium cepa
Uskomukset
Sipuli on puhdistaja: Se vie pois kielteisyyttä ja tuhoaa ikäviä asioita. Sipuleiden sijoittaminen huoneiden nurkkiin vie pois pahoja asioita.
Senna
Senna vaikuttaa ulostavasti, puhdistaa ja piristää.
Muita nimiä
Cassia fistula, intiansenna/aleksandriansenna
Tärkeitä huomioita
Suuret annokset sennaa voivat aiheuttaa ripulia, kouristuksia ja pahoinvointia. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa riippuvuutta. Sennan käyttöä ei suositella jos on suolentukkeuma, paksusuolentulehdus, umpilisäkkeen tulehdus tai selvittämätön vatsakipu.
Voi olla yhteensopimaton joidenkin lääkkeiden kanssa.
Rohtorasti
Rohtorastista tehty tee hoitaa ripulia ja juurikeitos puhdistaa verta ja lievittää yskää. Koko kasvia voidaan käyttää teen valmistukseen.
Muita nimiä
Anchusa officinalis
Punajuurikas
Punajuurikas auttaa maksa- ja munuaissairauksiin sekä syöpäsairauksiin. Kansanlääkinnässä punajuurikasta on käytetty verta puhdistavana ja vahvistavana sekä anemiaa parantamaan.
Muita nimiä
Beta vulgaris
Yrtin käyttö
Käytetään juurta ja lehtiä, voi käyttää rajoituksetta. Juuri voi värjätä virtsan punaiseksi.
Omenaviinietikka
Omenaviinietikka auttaa lihasheikkouteen, väsymykseen, korkeaan kolesteroliin, ruoansulatusongelmiin, ylipainoon, verenkiertohäiriöihin, turvotukseen, palovammoihin ja kutisevaan ihottumaan.
Suuri kaliumpitoisuus vahvistaa sydänlihasta ja lisää ruumiin vastustuskykyä. Viinietikka säätelee veren pH-arvoa ja auttaa puhdistamaan elimistöä kuona-aineista.
Karhunlaukka
Karhunlakka vaikuttaa samalla tavalla kuin sipuli ja valkosipuli. Yrttiä pidetään valkosipulin arvoisena,mutta sen vaikutusta aineenvaihduntaan ei ole tutkittu yhtä paljon. Yrtti ei aiheuta yhtä pahanhajuista hengitystä kuin valkosipuli,joten sitä on mielyttävämpi käyttää
Muita nimiä
Allium ursinum