Avainsanan sappi sisältävät artikkelit
Teurikka
Teurikka on antiseptinen, se vahvistaa vatsaa ja elimistöä sekä lisää virtsan- ja sapeneritystä. Tämä yrtti alentaa kuumetta ja auttaa keuhkoputkentulehdukseen.
Muita nimiä
Theriak venezian
Syyläjuuri
Syyläjuuri alentaa verensokeria, lisää virtsan- ja sapeneritystä, auttaa ihovaivoihin, syyliin, peräpukamiin, paiseisiin ja silmätauteihin.
Muita nimiä
Scrophularia nodosa
Huomioita käytöstä
Syyläjuurta ei ole käytetty sydänrohtona, mutta sydämeen vaikuttavien ominaisuuksiensa takia (glykosidit) sen käytössä on oltava varovainen.
Takiainen
Takiainen poistaa nestettä, ulostuttaa sekä auttaa sappi- ja munuaiskiviin. Tämä yrtti lisää sokerinsietokykyä, alentaa verensokeria, auttaa reumakipuihin ja lisää vastustuskykyä. Sisäisesti käytettynä myös ihottumiin.
Ulkoisesti käytettynä ihottumiin, finneihin, paiseisiin, ihovaivoihin, rohtumiin, palovammoihin ja kutisevaan ihoon. Takiainen auttaa myös hiustenlähtöön.
Muita nimiä
Arctium spp. (useita kasveja), seittitakiainen/isotakiainen/pikkutakiainen/lehtotakiainen. porriainen, nakkiainen, ämmänkenkä, tarttiainen
Sikuri
Sikuri edistää sapen toimintaa ja hoitaa sappikiviä sekä poistaa nestettä ja auttaa reumaan ja kihtiin. Sikurin juurista voi valmistaa etenkin lapsille sopivaa ummetuslääkettä. Tätä yrttiä voi käyttää kahvin korvikkeena tai lisukkeena estää kofeiinin vaikutuksen. Sikuri alentaa veren rasva-arvoja, alentaa kolesterolia, lisää ruokahalua ja poistaa ilmavaivoja.
Muita nimiä
Cichorium intybus, salaattisikuri, lehtisikuri, valkolehti, talvisalaatti
Yrtin käyttö
Kelpaa ruoaksi, esimerkiksi salaattiin tai kahvinkorvikkeeksi. Lehdistä saadaan sinistä väriainetta keittämällä. Jatkuva, säännöllinen käyttö voi heikentää verkkokalvon toimintaa ja juuren paistaminen yli 175 asteessa lisää kasvissa olevien syöpää aiheuttavien aineiden pitoisuutta!
Ruiskukka
Ruiskukka lisää virtsaneritystä, estää tulehduksia, auttaa silmävaivoihin ja supistaa limakalvoja. Tämä yrtti auttaa päänsärkyyn, yskään ja munuaisvaivoihin sekä edistää sapeneritystä ja nopeuttaa haavojen paranemista. Ruiskukalla on lievä antibakteerinen vaikutus.
Muita nimiä
centaurea cyanus
Rohtoemäkki
Rohtoemäkki alentaa verenpainetta, laukaisee lihaskouristuksia, stimuloi sydäntä ja hengityselimiä. Tämä yrtti tasapainottaa sapeneritystä, ulostuttaa, vahvistaa vatsaa sekä puhdistaa verta, lisää virtsan- ja hieneritystä ja hillitsee tulehduksia. Rohtoemäkkiä käytetään sepelvaltimotaudin tukihoidossa ja myös ihosairausten hoidossa.
Muita nimiä
Fumaria officinalis, peltoemäkki, hinkuheinä, linnunherne, peltokrassi, tattariheinä
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kasvin uskottiin syntyneen maan savusta ilman siemeniä. Oikea annostus on tärkeää, koska kasvi sisältää myrkyllisiä aineita.
Raparperi
Raparperi lisää ruokahalua ja sapen eritystä, supistaa limakalvoja, auttaa ummetukseen ja alavatsakipuihin sekä ehkäisee tulehduksia ja lihaskouristuksia. Raparperia käytetään puuttuvien kuukautisten hoitoon. Käytetään ulkoisesti palovammoihin, paiseisiin, ihottumiin ja rupiin.
Muita nimiä
Rheum rhaponticum
Käyttö kansanlääkinnässä
Sisältää oksaalihappoa, käytettävä samanaikaisesti kalsiumtuotteita. Ei munuais- ja sappikivitautisille. Suuret määrät haitallisia, erityisesti kihtipotilaille. Apteekkirohdos.
Pirunkoura
Pirunkoura vähentää tulehduksia. Tätä yrttiä käytetään reumaan, niskasärkyyn, alaselkäsärkyihin ja muihin selkävaivoihin. Pirunkoura auttaa myös ihovaivoihin sekä sappi- ja munuaisvaivoihin.
Muita nimiä
Harpagophytm procumbens
Käyttö kansanlääkinnässä
Herkille ihmisille voi tulla mahavaivoja. Ei henkilöille, joilla on diapetes tai sappikiviä. Ei raskaanaoleville tai henkilöille, jotka sairastavat vatsa- tai pohjukaissuolenhaavaumaa. Voi aiheuttaa allergisia reaktioita!
Peltokorte
Lisää virtsaneritystä, eli auttaa kihtiin, reumaan sekä munuais- ja rakkovaivoihin. Lisää valkosolujen määrää, estää verenvuotoa, vahvistaa sidekudoksia, auttaa liialliseen sapeneritykseen ja keuhkoputkentulehduksiin, puhdistaa verta, parantaa haavoja ja torjuu bakteereja.
Ulkoisesti suu- ja nielutulehduksiin, sienitauteihin ja ihottumiin.
Varo sekoittamasta myrkylliseen suokortteeseen. Ei munuaistautisille.
Muita nimiä
Equisetum arvensem, ketunhäntä, karvakorte, äijänparta, huosia
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Plinius sanoi peltokortteen olevan niin voimakas yrtti, että tyrehdyttääkseen verenvuodon tarvitsi vain pitää kasvia kädessään.
Metsälehmus
Metsälehmus lisää virtsa- ja hieneritystä ja ruokahalua. Helpottaa kouristuksia ja rauhoittaa. Auttaa reumaan, munuaisvaivoihin, kohonneeseen sapeneritykseen, iskiakseen, korkeaan verenpaineeseen ja hengityselinten sairauksiin.
Homeopatiassa verenvuotoihin, kohtutulehdukseen, virtsankarkailuun, valkovuotoon, silmien lihasheikkouteen ja nokkosihottumaan.
Muita nimiä
Tilia cordata, niinipuu
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Indogermaanisten kansojen pyhä puu.