Avainsanan suolisto sisältävät artikkelit
Talvikynteli
Talvikynteli on osa kynteikasvoja, ja se on monivuotinen yrtti joka selviää kasvihuoneessa talven yli. Ruoassa talvikynteliä voidaan käyttää pippurin korvikkena sen maun puolesta liha- ja papuruokiin. Rohtona se estää ilmavaivoja ja edistää suolen toimintaa.
Muita nimiä
Satureja montana, Kynteli
Sinimailanen
Sinimailanen lisää virtsan- ja maidoneritystä, estää verenvuotoa ja parantaa suoliston vointia. Tämä yrtti puhdistaa, vähentää huonon kolesterolin määrää veressä sekä eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta. Sinimailanen estää valtimoiden kovetustautia, antaa tukea reuman sekä sydän- ja verenkiertosairauksien hoitoon. Käytetään ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Medigaco sativa, alfalfa, rehumailanen, luserni
Muuta tietoa
Monipuolinen ravintokasvi. Poistaa kivennäisaineiden ja vitamiinien puutosta. Arabimaissa alfalfaa on sanottu kuningasten ravinnoksi. Suurina määrinä nautittuna siemenet voivat aiheuttaa keskenmenon.
Pomeranssi
Pomeranssia äytetään monenlaisiin mahan ja suoliston ongelmiin, esim. ummetukseen. Myös ruokahaluttomuuden hoitoon. Tämä yrtti nopeuttaa aineenvaihduntaa. Rohdoksiin käytetään kuivattua kuorta ja lehtiä. Pomeranssista saadaan myös aromaattista öljyä. Öljyä EI saa käyttää suoraan iholle. Annostelu tarkaa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä.
Muita nimiä
Citrus aurantium (lat.)
Pietaryrtti
Pietaryrtin kukkamykeröitä on käytetty ruoansulatusta edistävänä ja suolistoloisia tuhoavana rohtona. Lisäksi Pietaryrtti lisää lantioseudun verenkiertoa ja edistää tällätavoin kuukautisia mutta vaikuttaa myös abortoivasti. Pietaryrtti on myrkyllinen ja sen käyttö huolimattomasti hengenvaarallista.
Käytetään myös värjäämiseen, lehdistä ja juurista saadaan vihreää ja kukinnoista keltaisia värejä. Pietaryrttiä vodaan käyttää myös luonnonmukaiseen hyönteisten torjuntaan.
Muita nimiä
Tanacetum vulgare, Nappikukka, Pietarheinä
Persimoni
Persimoni rauhoittaa suolistoa, sopii maha- ja suolihaavan, ummetuksen, koliikin ja peräpukamien hoitoon.
Muita nimiä
Diospyros,kaki,sharon
Piharatamo
Piharatamo on erittäin monipuolinen ja hyvä yrtti jonka pääasiallinen käyttö on rohtona. Ruokana ratamoa on käytetty salaatteina ja padoissa. Rohtona ratamon käyttö on vailla vertaansa. Sen lehtiä voidaan käyttää haavojen suojaamiseen ja laastaroimiseen nopeuttaen niiden parantamista, syötynä poistaa vatsa- ja suolisto-ongelmia sekä toimii diureettina.
Kasvin siemeniä voidaan käyttää edistämään ulostusta ja on tutkittu että se auttaisi veren sokeritasapainon säilymisessä diabeetikoilla hidastamalla ruoan sulamista.
Muita nimiä
Plantago major
Nokkonen
Nokkosta on käytetty kautta aikojen erilaisten ihottumien, tulehdusten ja peräpukamien hoitoon. Sisäisesti nokkosta voidaan käyttää mm. anemian ja munuaissairauksien hoitoon, sen suuren rautapitoisuuden vuoksi. Nokkonen edistää myös suoliston toimintaa.
Muita nimiä
Urtica dioica, nokkoskaali, nukulainen, ämmänkieli, polttiainen, viherkaali
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Nokkosen lehdet tyrehdyttävät nenäverenvuotoa.
Niittyhumala
Niittyhumala supistaa limakalvoja, auttaa ilmavaivoihin, parantaa tulehduksia, uudistaa ja elvyttää elimistöä, supistaa ihohuokosia, auttaa vatsa-, keuhko- ja suolistovaivoihin ja tyrehdyttää verenvuotoja.
Suuvetenä niittyhumala auttaa suun ja nielun tulehduksiin. Se on myös antiseptinen yrtti.
Muita nimiä
Prunella vulgaris
Maitohorsma
Maitohorsma auttaa tulehduksiin, tyrehdyttää verenvuotoa, supistaa limakalvoja, astmaan, yskään, vatsa- ja suolistotauteihin, puhdistaa haavoja, eturauhasvaivoihin ja kurlattuna suun ja nielun tulehduksiin. Nuoret versot syötäviä. Juuria käytetty pula-aikana kahvinkorvikkeena.
Aasiassa juodaan Koperje-teetä, eli tee-maitohorsmasekoitusta. Uskotaan lisäävän kotieläinten maidoneritystä.
Muita nimiä
Epilobium angustifolium, palohorsma
Kumina
Kuminan historiaa ulottuu kauas ihmisen alkuajoille. Sitä on käytetty ruoansulatuksen edistäjänä ja se on erinomainen hengityksen raikastaja.
Rohtona kuminaa on käytetty niin hammassärkyjen poistamiseen, bakteerien tuhoamiseen kuin myös suoliston toimintakyvyn parantamiseen.
Muita nimiä
Carum carvi
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kumina suojelee pahoilta hengiltä ja energioilta.