Avainsanan sydän sisältävät artikkelit
Syyläjuuri
Syyläjuuri alentaa verensokeria, lisää virtsan- ja sapeneritystä, auttaa ihovaivoihin, syyliin, peräpukamiin, paiseisiin ja silmätauteihin.
Muita nimiä
Scrophularia nodosa
Huomioita käytöstä
Syyläjuurta ei ole käytetty sydänrohtona, mutta sydämeen vaikuttavien ominaisuuksiensa takia (glykosidit) sen käytössä on oltava varovainen.
Rohtoemäkki
Rohtoemäkki alentaa verenpainetta, laukaisee lihaskouristuksia, stimuloi sydäntä ja hengityselimiä. Tämä yrtti tasapainottaa sapeneritystä, ulostuttaa, vahvistaa vatsaa sekä puhdistaa verta, lisää virtsan- ja hieneritystä ja hillitsee tulehduksia. Rohtoemäkkiä käytetään sepelvaltimotaudin tukihoidossa ja myös ihosairausten hoidossa.
Muita nimiä
Fumaria officinalis, peltoemäkki, hinkuheinä, linnunherne, peltokrassi, tattariheinä
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kasvin uskottiin syntyneen maan savusta ilman siemeniä. Oikea annostus on tärkeää, koska kasvi sisältää myrkyllisiä aineita.
Peltoemäkki
Peltoemäkki nopeuttaa sydämen toimintaa, auttaa virtsan erityksen lisäämiseen ja lihasjännityksiin.
Muita nimiä
Fumaria officinalis
Orapihlaja
Orapihlaja laajentaa verisuonia, lisää sydämen supistusvoimaa, sepelvaltimoiden läpivirtausta sekä sydämen hapenpuutteen sietokykyä, tasapainottaa verenkiertoa ja hidastaa pulssia. Sitä käytetään sydämen vajaatoimintaan, korkeaan verenpaineeseen, hermostoperäisiin sydänvaivoihin ja rinnan puristukseen sekä painontunteeseen.
Muita nimiä
Grataegus spp. (useita kasveja)
Käyttö kansanlääkinnässä
Rohtona käytetään hedelmät, kukat ja lehdet, orapihlaja on apteekkirohto. Ei saa käyttää yhdessä sydänlääkkeiden (digitalis- ja beetasalpaajat) kanssa, vaikutus saattaa muuttua ja vahvistua!
Nukula
Nukula alentaa verenpainetta, auttaa unensaantiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.
Muita nimiä
Leonurus cardiaca, sydämenvahvistusyrtti
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Voimakas rauhoittava vaikutus. Helpottaa henkisiä ongelmia vaihdevuosien ja kuukautisten aikana.
Mesiangervo
Mesiangervo alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia, reumaan, kihtiin, niveltulehduksiin, sidekudostulehduksiin, kipuihin, hermo- ja päänsärkyihin, kouristuksiin, ohentamaan verta, vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verenpainetautia ja suonten kalkkiutumista.
Se auttaa myös ummetukseen, haavoihin, närästykseen ja liikahappoisuuteen. Ulkoisesti hiustenlähtöön. Kylpyvetenä piristää ja auttaa unettomuuteen. Salisyylihapon lähde, voi aiheuttaa oireita aspiriini-allergisille.
Muita nimiä
Filipendula ulmaria
Lehmus
Pääasiallisesti lehmusta käytetään vilustumisoireiden, nuhan ja kuumeen hoitoon, ja siitä voidaan valmistaa mm. haudukkeita, tinktuuraa, keitettä, ja öljyjä sekä kukista erilaisia kauneudenhoitoaineita ärtyneelle iholle tai karheille hiuksille.
Lehmuksen kukista saa mainiota yskänsiirappia, ja lehmuksenkukkatee lievittää flunssaa, vahvistaa ja edistää hikoilua. Lehmuksenkuoritee puolestaan on virtsaneritystä lisäävä. Lehmuksella hoidetaan jonkin verran myös korkeaa verenpainetta, hiivatulehduksia, sydänvaivoja, ja mahahaavaa.
Lehmus auttaa myös sapeneritykseen, kuin myös unettomuuteen, jännitykseen, stressiin, ja paniikkihäiriöön, tms. hermovaivoihin. Pitkäaikainen/liikakäyttö voi rasittaa sydäntä ja toimia estrogeenin tavoin.
Muita nimiä
Tilia (lat.)
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Lehmus yhdistetään rakkauteen, puhtauteen, suojelukseen, kuolemattomuuteen ja lohtuun, se on onnen ja rohkaisun puu jonka lähellä keijukaisten sanotaan viihtyvän. Pihalehmus suojelee kotia ja leikkiviä lapsia kademielisten pahalta katseelta.
Unen sanotaan tulevan jos silmät peittää lehmuksenlehdillä.
Kyläkellukka
Kyläkellukka on suoliston toimintaa auttava ja vahvistava, yleiskuntoa vahvistava yrtti. Se vahvistaa sydämen toimintaa, soluja uusiva vaikutus (haavasalvassa), auttaa vatsahaavaoireisiin ja vatsakipuihin (ripuli) sekä äkillisiin kiputiloihin esimerkiksi hermokivut ja kouristukset, auttaa paranemisessa.
Yrtin käyttökelpoisia erityisesti kasvin varret ja lehdet
Muita nimiä
Gerum urbanum
Kielo
Kelon lehdistä ja kukista on vuosisatoja saatu sydämen toimintaa edistävää rohtoa. Rohtona Kielo on kuitenkin hyvin voimaksasta ja sitä ei tulisi käyttää omin päin ilman lääkäriä. Nykyisin jo unohdettu käyttötapa on kielon kukkien lisääminen nuuskatupakkaan. Kuivattuja kukkia jauhettiin ennen tupakan sekaan ja hengitettiin nenänkautta. Voimakas tuoksu sai aikaan aivastuksen, jonka uskottiin tuovan hyvää terveyttä.
Kielonkukista (tuoreista) voi myös valmistaa hajuvettä. Siihen tarvitaan kirkasta alkoholia (spriitä), johon tuoksu liukenee parhaiten. Laita alkoholin sekaan niin paljon vasta poimittuja kukkia kuin mahdollista. Sulje purkki tiiviisti. Ota kukat vuorokauden kuluttua pois ja lisää uudet kukat. Toista muutaman kerran ja lopuksi sulje ja jätä ’hautumaan’ hetkeksi. Mitä kauemmin omatekoinen hajuvesi seisoo sitä voimakkaampi tuoksu on.
Muita nimiä
Convallaria majalis, Toukokuunkello, Pillilehti,
Kardemumma
Kardemumma edistää ruuansulatusta. Se vahvistaa sydäntä ja keuhkoja. Kardemumma myös vähentää kaasunmuodostumista ja terävöittää mieltä. Yrttiä pidetään hengitystä raikastavana.
Muita nimiä
Elettaria cardamomum