Avainsanan tee sisältävät artikkelit
Viherminttu
Auttaa vatasavaivoihin, helpottaa kouristuksia, edistää ruoansulatusta, mausteena käytettynä edistää ruokahalua. Viherminttua voi käyttää mm. mausteena ja se sopii myös tuoreeltaan syötäväksi. Se on myös hyvä teeyrtti.
Muita nimiä
Mentha spicata, Herneminttu, juomaminttu,lampaanminttu
Vadelma
Vadelma supistaa limakalvoja ja kohdunlihasseinämää, sillä on kuumetta alentava sekä sienitulehduksia tappava vaikutus. Vadelma helpottaa tulehduksia. Vadelman marjoista tehdään hilloa ja mehua, lehdistä teetä (myös muuhun käyttöön, huom! 1.vuoden vadelman lehdet koko kasvukauden ajan kerättävänä 2.vuoden ainoastaan kukinnan aikana).
Muita nimiä
Rubus idaeus, rubus fruticosus, hallain, vaapukka, vattu, vatukka
Käyttö kansanlääkinnässä
Vadelma on erityisesti odottavien äitien kasvi, sillä se auttaa synnytyksen valmistautumiseen ja itse tapahtumassa (mutta vain asiantuntevissa käsissä tai niin että käyttäjällä on tarkat tiedot määristä ja ajankohdasta -> kohdun lihaksia supistava vaikutus ). Vadelmaa voi käyttää ripulilääkkeenä ja se helpottaa flunssan oireita (runsaasti c-vitamiinia) sekä yskänärsytystä. Vadelmasta tehtyä suuvettä voi käyttää sammakseen sekä suun haavoihin. Vadelma auttaa myös hiivasyndroomaan, sekä kuukautiskipuihin, silmätulehdukseen ja silmien väsymiseen.
Tuoksuverbena
Tuoksuverbena hoitaa vatsakramppeja. Yrtin käyttö teenä auttaa ruoansulatusvaivoihin ja kuppi yrttiteetä iltaisin rauhoittaa ja auttaa rentoutumaan. Tämä yrtti avaa tukkoista nenää sekä helpottaa lieviä hengitystievaivoja.
Muita nimiä
Sitruunaverbena, Aloysia triphylla
Käyttö kansanlääkinnässä
Tuoksuverbenan lehdistä vapautuu rentouttavia tuoksuja kun sitä lisätään kylpyveteen. Tätä yrttiä voi käyttää myös ruoanlaitossa. Pitkäaikainen yrtin käyttö voi ärsyttää vatsaa!
Tuoksuampiaisyrtti
Tuoksuampiaisyrtti sisältää antiseptisiä ainesosia. Se myös parantaa vatsan toimintaa mm. ehkäisemällä ummetusta ja ilmavaivoja. Laukaisee myös kouristuksia. Tuoksuampiaisyrtillä on myös rauhoittava vaikutus. Todella hyvä teeyrtti. Tuoksuu erittäin miellyttävältä, ja sitä käytetäänkin paljon hajusteteollisuudessa. Koska tuoksuampiaisyrtti on kemiallisesti hyvin samantyyppinen kuin sitruunamelissa, sitä on toisinaan käytetty sen korvikkeena. Nimensä mukaisesti se houkuttelee ampiaisia.
Muita nimiä
Dracocephalum moldavica, turkkilainen melissa
Teepensas
Teepensas lisää virtsaneritystä ja estää tulehduksia. Teepensaan kuivattuja lehtiä käytetään teejuomien valmistamiseen.
Muita nimiä
Camellia sinensis
Sitruunamelissa
Sitruunamelissa, kuten nimikin kertoo, on hyvin sitruunaruokiin sopiva kasvi jota voidaan käyttää niin liha- kuin kalaruoissa. Se toimii hyvin myös jälkiruokien kanssa ja siitä saadaan tehtyä myös juomia.
Muita nimiä
Melissa officinalis
Yrtin käyttöä
Sitruunamelissan käyttö rohtona auttaa suolistovaivoihin ja hermostoperäisiin oireisiin kuten unettomuuteen ja ahdistuskohtauksiin. Kasvin lehdet ovat antiseptisia ja niillä voi lievittää ihovaurioita kuten hyönteisten pistoja.
Salvia
Salvia on euroopan tunnetumpia ja vanhimpia yrttikasveja ja siitä on valmistettu teejuomia yli tuhannen vuoden ajan ja käytetty rohdoskasvina tuhansia vuosia. Ruoalaitossa salviaa voidaan hyvin käyttää niin teehen, hunajaan ja liharuokiin.
Rohtona salvia sisältää estrogeeniä tuottavaa hormonia ja se auttaa vaihdevuosiin sekä kuukautisiin. Sitä käytetään öljynä yskänlääkkeissä ja se auttaa lääkitsevästi hyvin tulehduksiin. Öljykäytön kanssa tulisi kuitenkin olla erittäin varovainen sillä suuret annokset aiheuttavat vakavia hermostovaurioita.
Muita nimiä
Salvia officinalis
Ruusu
Ruusu on tasapainottava ja sitä käytetään väsymyksen hoitoon. Ruusu on myös lapsille sopiva yrtti. Juurta käytetään ulkoisesti kovan päänsäryn hoitoon murskattuna ja päälle sidottuna. Ruususta tehdään myös voidetta vanhoille haavoille.
Muita nimiä
Rosa (useita kasveja)
Käyttö kansanlääkinnässä
Ruusu on puhdistava sekä piristävä kasvi, josta uutetaan öljyä terälehdistä. Tarinoiden mukaan ruusu on suojeleva yrtti. Tämä yrtti sopii kuivattuna teehen.
Rohtorasti
Rohtorastista tehty tee hoitaa ripulia ja juurikeitos puhdistaa verta ja lievittää yskää. Koko kasvia voidaan käyttää teen valmistukseen.
Muita nimiä
Anchusa officinalis
Rohtoraunioyrtti
Rohtoraunioyrttiä voi käyttää hauteena ja voiteena nyrjähdyksiin, venähdyksiin, rustovaurioihin, nivelsiteiden revähdyksiin, luunmurtumiin sekä vanhojen vammojen särkyyn, mustelmiin, peräpukamien verenvuotoon, makuuhaavoihin, maitorauhastulehduksiin ja puhtaisiin haavoihin. Tätä yrttiä voi käyttää myös teenä, tinktuurana tai siirappina sitkeään kuivaan yskään.
Muita nimiä
Symphytum officinale
Muita huomioita
Typpipitoisuuden takia käytetään puutarhoissa lannoitteena.