Avainsanan vaihdevuodet sisältävät artikkelit
Salvia
Salvia on euroopan tunnetumpia ja vanhimpia yrttikasveja ja siitä on valmistettu teejuomia yli tuhannen vuoden ajan ja käytetty rohdoskasvina tuhansia vuosia. Ruoalaitossa salviaa voidaan hyvin käyttää niin teehen, hunajaan ja liharuokiin.
Rohtona salvia sisältää estrogeeniä tuottavaa hormonia ja se auttaa vaihdevuosiin sekä kuukautisiin. Sitä käytetään öljynä yskänlääkkeissä ja se auttaa lääkitsevästi hyvin tulehduksiin. Öljykäytön kanssa tulisi kuitenkin olla erittäin varovainen sillä suuret annokset aiheuttavat vakavia hermostovaurioita.
Muita nimiä
Salvia officinalis
Rohtosalvia
Rohtosalvia lievittää kuukautiskipuja ja sopii vaihdevuosivaivoihin. Rohtosalviaa suositellaan vatsavaivoihin, kuten ripuli ja pahoinvointi. Sopii myös haavojen hoitoon ja kurkkukipuun.
Muita nimiä
Salvia officinalis
Käyttö kansanlääkinnässä
Lievästi myrkyllinen. Ei sovi raskaanaoleville, imettäville eikä lapsille.
Munkinpippuri
Munkinpippuri on hormomaalinen yrtti, tasapainottaa kehon kaikkia hormooneja, mutta erityisesti estrogeenia ja progesteronia, yleisesti käytetty yrtti mm. vaihedevuosivaivoihin.
Munkit käyttivät yrttiä (josta käytetään vain kukkia tai marjoja: muistuttavat mustaapippuria) laskemaan seksuaalisia haluja.
Yrtti tasoittaa hormoonien suuria vaihteluita ja auttaa kaiken ikäisten naisten kuukautiskiertoon liittyvissä ongelmissa, kuten masennuksessa, kivuissa, mielialan muissa vaihteluissa, rintojen arkuudessa, voimakkaissa vuodoissa, kuumissa aalloissa.
Myös kuukautisten säännöllisyyteen tämä yrtti auttaa tasapainottavasti. Yrttiä on käytetty mm maidoneritystä lisämään ja sen ominaisuuksia on tutkittu paljon tieteellisesti, apteekkilääkkeenä se on tunnettu nimellä Vitex.
Muita nimiä
Vitex Agnus-Castus, Siveydenpuu, Vitex
Kiinankarhunputki
Kiinankarhuputki on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetty naistenvaivoihin. Nykyisin käytetään kuukautiskipuja lievittämään, epäsäännöllisten kuukautisten tasaamiseen, vaihdevuosivaivoihin, PMS-oireisiin sekä anemiaan. Kuten monet muutkin angelica-suvun kasvit, myös kiinankarhunputki voi aiheuttaa valoherkkyyttä. Rohdosta ei pidä käyttää verenvuotosairauksista kärsittäessä eikä yhdessä veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden kanssa, eikä fotosensitiivisten eli valoarkuutta aiheuttavien lääkkeiden esim. tetrasykliinien kanssa.
Muita nimiä
Angelica Sinensis, kinesisk kvanne, dong quai
Kava
Kavan juurakkoa käytetään ahdistuneisuuden, paniikkikohtausten sekä unettomuuden hoitoon sekä kivun lievittäjänä. Se voi auttaa myös vaihdevuosioireisiin. Kavan tavallisia haittavaikutuksia voivat olla päänsärky, vatsavaivat, allergiset ihoreaktiot sekä väsymys. Rohdos ei aiheuta riippuvuutta, mutta sen väärinkäyttö on mahdollista, sillä suuret annokset saavat aikaan humalan kaltaisen sekavuustilan.
Suurina annoksina ja pitkäaikaisessa käytössä kava on maksalle haitallinen. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa myös iho-oireita joissa iho hilseilee ja saattaa kellastua. Kavaa ei pidä käyttää jos kärsii maksan vajaatoiminnasta tai parkinsonin taudista.
Se saattaa voimistaa bentsodiatsepiinilääkkeiden haittavaikutuksia ja heikentää levodopalääkkeen tehoa. Mäkikuismaa ja kavaa ei tule käyttää yhtaikaisesti. Kavan käyttö tulee lopettaa vähintään 24 tuntia ennen anestesiaa esim. leikkaukseen mentäessä. Voi supistaa kohtulihasta joten se ei sovi siis ei raskaana oleville.
Muita nimiä
Piper Methysticum, Kawa, kava-kava, yaqona, Rauschpfeffer (saksa)