Avainsanan vatsa sisältävät artikkelit
Teurikka
Teurikka on antiseptinen, se vahvistaa vatsaa ja elimistöä sekä lisää virtsan- ja sapeneritystä. Tämä yrtti alentaa kuumetta ja auttaa keuhkoputkentulehdukseen.
Muita nimiä
Theriak venezian
Rohtotädyke
Rohtotähdyke lisää ruokahalua, virtsan- ja maidoneritystä, irrottaa limaa ja auttaa kihtiin, maksa- ja munuaisvaivoihin sekä reumaan. Tämä yrtti auttaa suun limakalvojen tulehduksiin ja vahvistaa vatsaa. Ulkoisesti käytetään haavoihin, palovammoihin, turvotuksiin ja muihin ihovaivoihin.
Muita nimiä
Veronica officinalis
Rohtoemäkki
Rohtoemäkki alentaa verenpainetta, laukaisee lihaskouristuksia, stimuloi sydäntä ja hengityselimiä. Tämä yrtti tasapainottaa sapeneritystä, ulostuttaa, vahvistaa vatsaa sekä puhdistaa verta, lisää virtsan- ja hieneritystä ja hillitsee tulehduksia. Rohtoemäkkiä käytetään sepelvaltimotaudin tukihoidossa ja myös ihosairausten hoidossa.
Muita nimiä
Fumaria officinalis, peltoemäkki, hinkuheinä, linnunherne, peltokrassi, tattariheinä
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kasvin uskottiin syntyneen maan savusta ilman siemeniä. Oikea annostus on tärkeää, koska kasvi sisältää myrkyllisiä aineita.
Pomeranssi
Pomeranssia äytetään monenlaisiin mahan ja suoliston ongelmiin, esim. ummetukseen. Myös ruokahaluttomuuden hoitoon. Tämä yrtti nopeuttaa aineenvaihduntaa. Rohdoksiin käytetään kuivattua kuorta ja lehtiä. Pomeranssista saadaan myös aromaattista öljyä. Öljyä EI saa käyttää suoraan iholle. Annostelu tarkaa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä.
Muita nimiä
Citrus aurantium (lat.)
Persimoni
Persimoni rauhoittaa suolistoa, sopii maha- ja suolihaavan, ummetuksen, koliikin ja peräpukamien hoitoon.
Muita nimiä
Diospyros,kaki,sharon
Piharatamo
Piharatamo on erittäin monipuolinen ja hyvä yrtti jonka pääasiallinen käyttö on rohtona. Ruokana ratamoa on käytetty salaatteina ja padoissa. Rohtona ratamon käyttö on vailla vertaansa. Sen lehtiä voidaan käyttää haavojen suojaamiseen ja laastaroimiseen nopeuttaen niiden parantamista, syötynä poistaa vatsa- ja suolisto-ongelmia sekä toimii diureettina.
Kasvin siemeniä voidaan käyttää edistämään ulostusta ja on tutkittu että se auttaisi veren sokeritasapainon säilymisessä diabeetikoilla hidastamalla ruoan sulamista.
Muita nimiä
Plantago major
Mäkikuisma
Kuisma on perinteinen suomalainen yrtti jota on käytetty valmistamaan niin hoitavaa viinaa vatsanalueen- ja kurkun ongelmiin kuin myös viemään pois kehhon sisäisiä kipuja. Kukkien rauhasten punainen aine nimeltään hypersiini tuhoaa viruksia ja auttaa parantamaan viruspohjaisia tauteja.
Tätä yrttiä kannattaa käyttää harkiten sillä sen liika käyttäminen voi aiheuttaa herkkyyttä auringonvalolle ja sen myötä ihotulehduksia etenkin suun alueelle.
Muita nimiä
Hypericum perforatum, ajosheinä, hepomatara, juhannuskukka, kämmenkukka
Omenapuu
Omenapuun hedelmät helpottavat ruuansulatusta, auttavat ripuliin, närästykseen ja vatsavaivoihin. Lehdet kiihdyttävät virtsaneritystä, auttaa reumaan ja kihtiin. Siemenet voivat olla myrkyllisiä.
Muita nimiä
Malus domestica, Malus sieversii
Oksetusjuuri
Oksetusjuuri auttaa kaikkiin sairauksiin joissa esiintyy pahoinvointia ja oksentelua: hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan vaivoihin, hinkuyskän ja kouristuksenomaisiin yskänpuuskiin, keuhkoputkentulehdukseen, vatsaflunssaan sekä raskaudenajan pahoinvointiin.
Muita nimiä
Ipecacuanha
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Ipecacuanha on ehdoton mukana matkalla, jos joutuu syömään outoja ruokia.
Niittysuolaheinä
Niittysuolaheinä edistää ruokahalua, auttaa ruuansulatusvaivoihin, vaikuttaa ulostavasti ja virtsaneritystä lisäävästi, estää keripukkia, laajentaa verisuonia, puhdistaa verta, ihosairauksiin, tarttuviin tauteihin. Yrtti auttaa myös vatsavaivoihin ja ummetukseen.
Lapissa kasvia on käytetty hapatetun maidon valmistukseen. Sitä ei saa käyttää sisäisesti jos munuaisissa on vikaa. Liiallisena lehdet voivat aiheuttaa oksaalihappomyrkytyksen.
Muita nimiä
Rumex acetosa