Avainsanan verenpaine sisältävät artikkelit
Talviot
Talviosta ensimaininta jo v. 77 julkaistussa Dioskorideen ”Materia Medica”- kirjassa, jossa talviota suositeltiin mm. ripulin, punataudin ja hammassäryn hoitoon. Sitä pidetään yleisvahvistavana ja verenpainetta alentavana rohtona.
Talvioista on eristetty 86 eri alkaloidia, joista muun muassa vinkristiiniä käytetään eri syöpämuotojen hoidossa, sillä se pysäyttää solujen jakautumisen metafaasivaiheessa. Vinkamiini puolestaan on ”muistialkaloidi”, sillä se vaikuttaa aivoverenkiertoon ja auttanut esimerkiksi vanhusten muistiongelmiin.
Rohdoskäytössä kasvista käytetään maanpäällisiä osia, mm. lehtiä sekä kuivattuna että tuoreena.
Sisäisesti: syöpähoitoihin, diabetekseen, ruoansulatusvaivoihin,ja kuukautisvaivoihin sekä runsaaseen valkovuotoon.
Ulkoisesti: Nenäverenvuotoon, kurkkukipuun ja angiinaan. Voiteena iho-ongelmiin, esim. mustelmiin ja ihotulehduksiin, kukkauutetta käytetty silmäongelmiin, lehtimehua ampiaisenpistoihin.
Homeopatiassa: tuoreista lehdistä tehtyä uutosta käytetään mm. erilaisiin verenvuotoihin.
Muita nimiä
Vinca minor, Vinca majus, ruots. Vintergröna, ital. Centocchio
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Legendojen mukaan talvioita on käytetty taikayrttinä jolla on vaikutusta rakkausasioihin, henkisiin voimiin sekä raha-asioihin ja suojeluun. NewAge uskonnossa (Wicca) suojelusyrtti, joka yhdistetään feminiinisyyteen, Venus-planeettaan sekä vesi-elementtiin.
Uskomusten mukaan yrtin paras korjuuaika on nousevan kuun ollessa yksi, yhdeksän, 11, 13 tai 30 yötä ”vanha”. Kansanparantajien käyttämässä yrttiseoksessa tehostaa henkistä työskentelyä. Kuivan kukan tai juurenpalan pitäminen amuletissa uskotaan auttavan löytämään rakastavan puolison.
Talvion lehtiä on ennen aikaan ommeltu vastanaineiden aviovuoteen patjan sisään tuomaan ikuista rakkautta ja uskollisuutta. Kukat symboloivat henkistä rauhaa ja harmoniaa.
Uskomusten mukaan yrtin uskotaan karkottavan pahoja henkiä, suojaavan pahuudelta,vihollisilta, käärmeiltä, villieläimiltä ja myrkyiltä sekä poistavan kateutta.
Yrtistä käytetään myös nimitystä Flower of Death, Kuoleman kukka, sillä talvion oksia laitettiin kuolleen lapsen arkkuun. Lisäksi talviota on istutettu lapsen haudalle auttamaan vanhempia selviämään surusta ja vaalimaan lapsen muistoa ilman tuskaa. Kukkien kielessä talvio merkitsee ”suloisia muistoja”.
HUOM! Talvioita pidetään myrkyllisinä alkaloidipitoisuuksiensa vuoksi, joten varsinkaan sisäistä käyttöä ei suositella ilman asiantuntijan opastusta. Ei sovi lapsille eikä raskaana oleville. Haittavaikutuksia mm. vatsavaivat, kasvojen punoitus. Suuret annokset voivat aiheuttaa shokkiin ja jopa kuolemaan johtavan voimakkaan verenpaineen alenemisen.
Rohtoemäkki
Rohtoemäkki alentaa verenpainetta, laukaisee lihaskouristuksia, stimuloi sydäntä ja hengityselimiä. Tämä yrtti tasapainottaa sapeneritystä, ulostuttaa, vahvistaa vatsaa sekä puhdistaa verta, lisää virtsan- ja hieneritystä ja hillitsee tulehduksia. Rohtoemäkkiä käytetään sepelvaltimotaudin tukihoidossa ja myös ihosairausten hoidossa.
Muita nimiä
Fumaria officinalis, peltoemäkki, hinkuheinä, linnunherne, peltokrassi, tattariheinä
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kasvin uskottiin syntyneen maan savusta ilman siemeniä. Oikea annostus on tärkeää, koska kasvi sisältää myrkyllisiä aineita.
Rentoakankaali
Rentoakankaali alentaa juomana verenpainetta, auttaa tyrehdyttämään sisäisiä verenvuotoja. Parantaa suun limakalvojen haavaumia sekä auttaa kurkun ärsytykseen.
Muita nimiä
Ajuga reptans
Kansanuskomukset
Sanotaan, että kukat sytyttävät tulipalon sisätiloihin tuotuna ;).
Pihlaja
Pihlajalla on merkittävä vaikutus valtimonkovettumataudin hoidossa eli verisuonten kalkkeutumisen estämisessä, sillä se vähentää kolesterolin määrää veressä ja parantaa rasva-aineenvaihduntaa maksassa. Pihlajan marjojen sanotaan lisäävän elimistön mukautumista ja vaikuttavan yleisen vahvistavasti. Pihlaja poistaa nestettä ja alentaa lievästi verenpainetta.
Muita nimiä
Sorbus aucuparia
Kansanuskomukset
Tarinoisen mukaan Suomessa pihlaja on ollut Ukko Ylijumalalle ja hänen puolisolleen Raunille pyhitetty puu ja sen marjoja on käytetty vartioimaan ja suojelemaan. Erityisesti pihlaja suojelee salamaniskuilta.
Pelto-ohdake
Pelto-ohdakkeen juurista tehty jauhe rasvaan sotkettuna helpottaa nivelkipuja. Kasvi poistaa tulehduksia ja alentaa verenpainetta.
Muita nimiä
Cirsium arvense
Orapihlaja
Orapihlaja laajentaa verisuonia, lisää sydämen supistusvoimaa, sepelvaltimoiden läpivirtausta sekä sydämen hapenpuutteen sietokykyä, tasapainottaa verenkiertoa ja hidastaa pulssia. Sitä käytetään sydämen vajaatoimintaan, korkeaan verenpaineeseen, hermostoperäisiin sydänvaivoihin ja rinnan puristukseen sekä painontunteeseen.
Muita nimiä
Grataegus spp. (useita kasveja)
Käyttö kansanlääkinnässä
Rohtona käytetään hedelmät, kukat ja lehdet, orapihlaja on apteekkirohto. Ei saa käyttää yhdessä sydänlääkkeiden (digitalis- ja beetasalpaajat) kanssa, vaikutus saattaa muuttua ja vahvistua!
Nukula
Nukula alentaa verenpainetta, auttaa unensaantiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.
Muita nimiä
Leonurus cardiaca, sydämenvahvistusyrtti
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Voimakas rauhoittava vaikutus. Helpottaa henkisiä ongelmia vaihdevuosien ja kuukautisten aikana.
Mesiangervo
Mesiangervo alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia, reumaan, kihtiin, niveltulehduksiin, sidekudostulehduksiin, kipuihin, hermo- ja päänsärkyihin, kouristuksiin, ohentamaan verta, vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verenpainetautia ja suonten kalkkiutumista.
Se auttaa myös ummetukseen, haavoihin, närästykseen ja liikahappoisuuteen. Ulkoisesti hiustenlähtöön. Kylpyvetenä piristää ja auttaa unettomuuteen. Salisyylihapon lähde, voi aiheuttaa oireita aspiriini-allergisille.
Muita nimiä
Filipendula ulmaria
Metsälehmus
Metsälehmus lisää virtsa- ja hieneritystä ja ruokahalua. Helpottaa kouristuksia ja rauhoittaa. Auttaa reumaan, munuaisvaivoihin, kohonneeseen sapeneritykseen, iskiakseen, korkeaan verenpaineeseen ja hengityselinten sairauksiin.
Homeopatiassa verenvuotoihin, kohtutulehdukseen, virtsankarkailuun, valkovuotoon, silmien lihasheikkouteen ja nokkosihottumaan.
Muita nimiä
Tilia cordata, niinipuu
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Indogermaanisten kansojen pyhä puu.
Mustaherukka
Mustaherukkaa on käytetty diureettina, vilustumissairauksiin, korkeaan verenpaineeseen ja verisuonten kalkeutumisen ehkäisyyn. Käytettäviä kasvin osia ovat lehdet, kukat ja marjat. Marjat ovat C-vitamiini pitoisia ja sisältävät myös runsaasti flavonoideja.
Mustaherukan siemenet sisältävät gammalinoleenihappoa, millä pitäisi olla suotuisia vaikutuksia verenpaineen, kolesterolitason, kuukautisvaivojen, maitoruven ja alkoholismin/krapulan lievittämiseen.
Muita nimiä
Lat. Ribes nigrum
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Mustaherukanlehdet ovat usein härmäsienen saastuttamia. Ehdottomasti on varottava keräämästä härmäisiä lehtiä!