Avainsanan verenvuoto sisältävät artikkelit
Taulakääpä
Taulakääpää käytetään tyrehdyttämään verenvuotoa. Ulkoisesti tätä yrttiä voidaan käyttää akupisteen päällä kytien.
Muita nimiä
Fomes fomentarius
Käyttö kansanlääkinnässä
Käytetty suomalaisessa akupunktuurissa/moksauksessa. Aiheuttaa paloarven.
Talviot
Talviosta ensimaininta jo v. 77 julkaistussa Dioskorideen ”Materia Medica”- kirjassa, jossa talviota suositeltiin mm. ripulin, punataudin ja hammassäryn hoitoon. Sitä pidetään yleisvahvistavana ja verenpainetta alentavana rohtona.
Talvioista on eristetty 86 eri alkaloidia, joista muun muassa vinkristiiniä käytetään eri syöpämuotojen hoidossa, sillä se pysäyttää solujen jakautumisen metafaasivaiheessa. Vinkamiini puolestaan on ”muistialkaloidi”, sillä se vaikuttaa aivoverenkiertoon ja auttanut esimerkiksi vanhusten muistiongelmiin.
Rohdoskäytössä kasvista käytetään maanpäällisiä osia, mm. lehtiä sekä kuivattuna että tuoreena.
Sisäisesti: syöpähoitoihin, diabetekseen, ruoansulatusvaivoihin,ja kuukautisvaivoihin sekä runsaaseen valkovuotoon.
Ulkoisesti: Nenäverenvuotoon, kurkkukipuun ja angiinaan. Voiteena iho-ongelmiin, esim. mustelmiin ja ihotulehduksiin, kukkauutetta käytetty silmäongelmiin, lehtimehua ampiaisenpistoihin.
Homeopatiassa: tuoreista lehdistä tehtyä uutosta käytetään mm. erilaisiin verenvuotoihin.
Muita nimiä
Vinca minor, Vinca majus, ruots. Vintergröna, ital. Centocchio
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Legendojen mukaan talvioita on käytetty taikayrttinä jolla on vaikutusta rakkausasioihin, henkisiin voimiin sekä raha-asioihin ja suojeluun. NewAge uskonnossa (Wicca) suojelusyrtti, joka yhdistetään feminiinisyyteen, Venus-planeettaan sekä vesi-elementtiin.
Uskomusten mukaan yrtin paras korjuuaika on nousevan kuun ollessa yksi, yhdeksän, 11, 13 tai 30 yötä ”vanha”. Kansanparantajien käyttämässä yrttiseoksessa tehostaa henkistä työskentelyä. Kuivan kukan tai juurenpalan pitäminen amuletissa uskotaan auttavan löytämään rakastavan puolison.
Talvion lehtiä on ennen aikaan ommeltu vastanaineiden aviovuoteen patjan sisään tuomaan ikuista rakkautta ja uskollisuutta. Kukat symboloivat henkistä rauhaa ja harmoniaa.
Uskomusten mukaan yrtin uskotaan karkottavan pahoja henkiä, suojaavan pahuudelta,vihollisilta, käärmeiltä, villieläimiltä ja myrkyiltä sekä poistavan kateutta.
Yrtistä käytetään myös nimitystä Flower of Death, Kuoleman kukka, sillä talvion oksia laitettiin kuolleen lapsen arkkuun. Lisäksi talviota on istutettu lapsen haudalle auttamaan vanhempia selviämään surusta ja vaalimaan lapsen muistoa ilman tuskaa. Kukkien kielessä talvio merkitsee ”suloisia muistoja”.
HUOM! Talvioita pidetään myrkyllisinä alkaloidipitoisuuksiensa vuoksi, joten varsinkaan sisäistä käyttöä ei suositella ilman asiantuntijan opastusta. Ei sovi lapsille eikä raskaana oleville. Haittavaikutuksia mm. vatsavaivat, kasvojen punoitus. Suuret annokset voivat aiheuttaa shokkiin ja jopa kuolemaan johtavan voimakkaan verenpaineen alenemisen.
Sinimailanen
Sinimailanen lisää virtsan- ja maidoneritystä, estää verenvuotoa ja parantaa suoliston vointia. Tämä yrtti puhdistaa, vähentää huonon kolesterolin määrää veressä sekä eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta. Sinimailanen estää valtimoiden kovetustautia, antaa tukea reuman sekä sydän- ja verenkiertosairauksien hoitoon. Käytetään ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Medigaco sativa, alfalfa, rehumailanen, luserni
Muuta tietoa
Monipuolinen ravintokasvi. Poistaa kivennäisaineiden ja vitamiinien puutosta. Arabimaissa alfalfaa on sanottu kuningasten ravinnoksi. Suurina määrinä nautittuna siemenet voivat aiheuttaa keskenmenon.
Siankärsämö
Siankärsämö on tehokas verenvuodon tyrehdyttäjä. Tämä yrtti nopettaa myös haavojen arpeutumista, sillä lisää paikallisten puolustusaineiden määrää. Dermatonisoiva kasvi eli yleisesti ihoa hoitava. Ihottumiin, haavoihin, psoriasikseen ja rasvaisen ihon hoitoon. Tätä yrttiä on käytetty myös kuukautisvaivojen hoitoon.
Muita nimiä
Achilea millefolium, Aivastusjuuri, Tupakkikukka, Kärsäheinä
Varoitus
Ehdoton varoitus; ei missään tapauksessa raskauden aikana! Herkälle iholle tulee ihoärsytystä ja aiheuttaa nopeasti päänsärkyä, ei ainastaan auta kuukautiskipuihin ja varottava mikäli ei halua säädellä kuukautisiaan!
Rätvänä
Rätvänä supistaa limakalvoja, parantaa ripulia ja vatsaa, estää bakteerien kasvua, tyrehdyttää verenvuotoja sekä auttaa suun ja ikenien tulehduksiin, lievittää auringonpolttamia ja edistää insuliinin eritystä.
Muita nimiä
Potentilla erecta, veriruoho, punajuuri, numminauris, rätvänähanhikki, voiheinä, verijuuri, teekukka, mukulamatara
Yrtin käyttö
Oltava varovainen sisäisessä käytössä. Voi aiheuttaa herkille ihmisille vatsanväänteitä ja oksentelua. Juuresta saadaan punaista, varsista ja lehdistä keltaista sekä ruskeaa väriä.
Rentoakankaali
Rentoakankaali alentaa juomana verenpainetta, auttaa tyrehdyttämään sisäisiä verenvuotoja. Parantaa suun limakalvojen haavaumia sekä auttaa kurkun ärsytykseen.
Muita nimiä
Ajuga reptans
Kansanuskomukset
Sanotaan, että kukat sytyttävät tulipalon sisätiloihin tuotuna ;).
Rantayrtti
Rantayrtti rauhoittaa, tasapainottaa kilpirauhasen hormonituotantoa sekä tyrehdyttää verenvuotoa.
Muita nimiä
Lycopus europaeus
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Tuoreena kasvimehu värjää pellavan ja villan mustaksi.
Ranta-alpi
Ranta-alpi parantaa haavoja, supistaa limakalvoja, auttaa ripuliin sekä verenvuotoihin, limakalvotulehduksiin, silmävaivoihin ja yskään.
Muita nimiä
Lysimachia vulgaris, kuisma, kuismaheinä, matara, alpiheinä, naiskuisma
Muu käyttö
Voidaan käyttää hiusten vaalentamiseen.
Pihatatar
Pihatatar parantaa haavoja ja ihotulehduksia, tyrehdyttää verenvuotoja, virkistää ihoa sekä supistaa limakalvoja, laajentaa verisuonia ja poistaa nestettä. tämä yrtti estää janontunnetta, auttaa runsaisiin kuukautisiin sekä ripuliin, yskään ja keuhkotauteihin.
Muita nimiä
Polygonum aviculare
Muut huomiot
Sisältää emodiinia joka estää geenimuutoksia.
Peltokorte
Lisää virtsaneritystä, eli auttaa kihtiin, reumaan sekä munuais- ja rakkovaivoihin. Lisää valkosolujen määrää, estää verenvuotoa, vahvistaa sidekudoksia, auttaa liialliseen sapeneritykseen ja keuhkoputkentulehduksiin, puhdistaa verta, parantaa haavoja ja torjuu bakteereja.
Ulkoisesti suu- ja nielutulehduksiin, sienitauteihin ja ihottumiin.
Varo sekoittamasta myrkylliseen suokortteeseen. Ei munuaistautisille.
Muita nimiä
Equisetum arvensem, ketunhäntä, karvakorte, äijänparta, huosia
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Plinius sanoi peltokortteen olevan niin voimakas yrtti, että tyrehdyttääkseen verenvuodon tarvitsi vain pitää kasvia kädessään.