Avainsanan virtsa sisältävät artikkelit
Tyräruoho
Tyräruoho lisää voimakkaasti virtsaneritystä, mutta ei rasita munuaisia. Tämä yritti laukaisee lievästi kouristuksia ja supistaa limakalvoja sekä auttaa virtsaputken- ja rakon tulehduksiin, kihtiin ja reumaan.
Muita nimiä
Herniaria glabra, ketotyräruoho
Yrtin käytöstä
Jossain määrin myrkyllinen, käytettävä varovasti. Sopiva annos 1,5g 2-3 kertaa päivässä.
Teurikka
Teurikka on antiseptinen, se vahvistaa vatsaa ja elimistöä sekä lisää virtsan- ja sapeneritystä. Tämä yrtti alentaa kuumetta ja auttaa keuhkoputkentulehdukseen.
Muita nimiä
Theriak venezian
Syyläjuuri
Syyläjuuri alentaa verensokeria, lisää virtsan- ja sapeneritystä, auttaa ihovaivoihin, syyliin, peräpukamiin, paiseisiin ja silmätauteihin.
Muita nimiä
Scrophularia nodosa
Huomioita käytöstä
Syyläjuurta ei ole käytetty sydänrohtona, mutta sydämeen vaikuttavien ominaisuuksiensa takia (glykosidit) sen käytössä on oltava varovainen.
Teepensas
Teepensas lisää virtsaneritystä ja estää tulehduksia. Teepensaan kuivattuja lehtiä käytetään teejuomien valmistamiseen.
Muita nimiä
Camellia sinensis
Sinimailanen
Sinimailanen lisää virtsan- ja maidoneritystä, estää verenvuotoa ja parantaa suoliston vointia. Tämä yrtti puhdistaa, vähentää huonon kolesterolin määrää veressä sekä eliminoi joidenkin myrkkyjen vaikutusta. Sinimailanen estää valtimoiden kovetustautia, antaa tukea reuman sekä sydän- ja verenkiertosairauksien hoitoon. Käytetään ulkoisesti haavoihin.
Muita nimiä
Medigaco sativa, alfalfa, rehumailanen, luserni
Muuta tietoa
Monipuolinen ravintokasvi. Poistaa kivennäisaineiden ja vitamiinien puutosta. Arabimaissa alfalfaa on sanottu kuningasten ravinnoksi. Suurina määrinä nautittuna siemenet voivat aiheuttaa keskenmenon.
Sahapalmu
Sahapalmun hedelmää on perinteisesti käytetty virtsateiden ongelmia hoitamaan ja virtsan erityksen lisäämiseen, sekä impotenssiin ja ruoansulatusvaivoihin. Nykyisin sitä käytetään eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon.
Muita nimiä
Serenoa Repens, Såbpalm, Sabal, Sägerpalme
Käyttö kansanlääkinnässä
Yleisiä haittavaikutuksia voivat olla lievät vatsavaivat. Sahapalmuvalmistetta ei pidä käyttää mikäli kärsii hormoniriippuvaisesta syövästä tai kroonisesta maha-tai suolistosairaudesta. Koska sahapalmun hedelmällä on hormonaalisia vaikutuksia, sen käyttöä yhdessä muiden hormonivalmisteiden kuten ehkäisypillerien kanssa ei suositeta, kuten ei myöskään raskauden tai imetyksen aikana.
HUOM! On ehdottoman tärkeää että eturauhasvaivoista kärsivä henkilö käy ennen sahapalmuhoitoa lääkärillä tarkastuksessa, sillä eturauhassyöpä voi oireilla samoin kuin eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, mutta mikäli kyseessä todella on syöpä, on aivan toisenlainen hoito aloitettava välittömästi!
Selleri
Selleri auttaa vatsavaivoihin, lisää virtsaneritystä, auttaa reumakipuihin ja lisää ruokahalua. Siemenet saattavat ehkäistä kasvaimia.
Muita nimiä
Apium graveolens
Muita huomioita
Aiheuttaa usein allergiaa.
Rohtotädyke
Rohtotähdyke lisää ruokahalua, virtsan- ja maidoneritystä, irrottaa limaa ja auttaa kihtiin, maksa- ja munuaisvaivoihin sekä reumaan. Tämä yrtti auttaa suun limakalvojen tulehduksiin ja vahvistaa vatsaa. Ulkoisesti käytetään haavoihin, palovammoihin, turvotuksiin ja muihin ihovaivoihin.
Muita nimiä
Veronica officinalis
Rohtoemäkki
Rohtoemäkki alentaa verenpainetta, laukaisee lihaskouristuksia, stimuloi sydäntä ja hengityselimiä. Tämä yrtti tasapainottaa sapeneritystä, ulostuttaa, vahvistaa vatsaa sekä puhdistaa verta, lisää virtsan- ja hieneritystä ja hillitsee tulehduksia. Rohtoemäkkiä käytetään sepelvaltimotaudin tukihoidossa ja myös ihosairausten hoidossa.
Muita nimiä
Fumaria officinalis, peltoemäkki, hinkuheinä, linnunherne, peltokrassi, tattariheinä
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kasvin uskottiin syntyneen maan savusta ilman siemeniä. Oikea annostus on tärkeää, koska kasvi sisältää myrkyllisiä aineita.
Porkkana
Porkkana lisää virtsaneritystä, kuukautisvuotoa ja maidoneritystä. Lievittää ripulia ja ilmavaivoja, auttaa keuhkoputkentulehdukseen, kihomatoihin, vesipöhöön, virtsatiekiviin ja A-vitamiinin puutokseen.
Muita nimiä
Daucus carota
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Porkkanasta käytetään juurta, lehtiä ja hedelmiä. Liiallinen käyttö saattaa rasittaa maksaa. Ei suositella käytettäväksi raskauden aikana A-vitamiinin vuoksi.