Avainsanan yskä sisältävät artikkelit
Ukonhattu
Ukonhattua käytetään mielen ja ruumiin ensiapuaineena nopeasti alkaviin fyysisiin ja psyykkisiin vaivoihin. Sitä voi käyttää myös äkilliseen vilustumiseen, kuumeeseen, kurkkukipuun ja yskään. Tätä yrttiä voi käyttää myös tuulen, vedon ja kylmyyden tulehduttamiin silmiin ja virtsatieinfektioihin. Ukonhattu käy myös kolmoishermosäryn (trigeminus neuralgia) hoitoon sekä pelkotiloihin, paniikkikohtauksiin, shokkeihin ja rauhattomaan uneen.
Muita nimiä
Aconitum napellus
Vadelma
Vadelma supistaa limakalvoja ja kohdunlihasseinämää, sillä on kuumetta alentava sekä sienitulehduksia tappava vaikutus. Vadelma helpottaa tulehduksia. Vadelman marjoista tehdään hilloa ja mehua, lehdistä teetä (myös muuhun käyttöön, huom! 1.vuoden vadelman lehdet koko kasvukauden ajan kerättävänä 2.vuoden ainoastaan kukinnan aikana).
Muita nimiä
Rubus idaeus, rubus fruticosus, hallain, vaapukka, vattu, vatukka
Käyttö kansanlääkinnässä
Vadelma on erityisesti odottavien äitien kasvi, sillä se auttaa synnytyksen valmistautumiseen ja itse tapahtumassa (mutta vain asiantuntevissa käsissä tai niin että käyttäjällä on tarkat tiedot määristä ja ajankohdasta -> kohdun lihaksia supistava vaikutus ). Vadelmaa voi käyttää ripulilääkkeenä ja se helpottaa flunssan oireita (runsaasti c-vitamiinia) sekä yskänärsytystä. Vadelmasta tehtyä suuvettä voi käyttää sammakseen sekä suun haavoihin. Vadelma auttaa myös hiivasyndroomaan, sekä kuukautiskipuihin, silmätulehdukseen ja silmien väsymiseen.
Tuomi
Tuomi rauhoittaa, pieninä annoksina stimuloi hengitystä, suurina lamauttaa. Tämä yrtti auttaa yskään, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, oksenteluun ja päänsärkyyn.
Muita nimiä
Prunus padus
Huomautuksia yrtin käytöstä
Ei suositella käytettäväksi sinihappopitoisuuden (syaanivety) takia. Marjoja voi käyttää, kunhan siemenet jätetään syömättä.
Suopursu
Suopursu ärsyttää limakalvoja, poistaa tulehduksia, irrotta limaa, vähentää lihaskouristuksia, auttaa ripuliin ja ihottumaan. Tätä yrttiä käytetään ulkoisesti reumaan, ihotauteihin ja yskään.
Muita nimiä
Rhododendron tomentosum, hajukanerva, suokanerva, nevarahka, lunsio
Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Suopursusta on ennen valmistettu lemmenjuomaa, jonka vaikutukset ovat jopa nykyajan tutkimuksen vahvistaneet, sillä suopursulla on huumaavia ominaisuuksia. Suopursua ei saa käyttää enää sisäisesti! Tämä yrtti voi aiheuttaa myrkytystiloja, kouristuksia, päänsärkyä, hourailua ja tajuttomuuden. Käyttö vain kääreinä ja kylpyinä!
Sitruunaköynnös
Sitruunaköynnös vähentää stressiä ja virkistää. Tätä yrttiä käytetään helpottamaan yskää ja se auttaa myös yöhikoiluun. Sitruunaköynnös helpottaa maksan toimintaa. Rohdoksi käytetään sitruunaköynnöksen hedelmiä kuivattuina tai tuoreina.
Muita nimiä
Schisandra chinensis (lat.), Palsamiköynnös
Huomioita
Hedelmät erittäin energia-pitoisia, sopivat ravinnoksi.
Siperianpihta
Siperianpihtaa käytetään aromaterapiassa. Tämä yrtti lievittää tulehduksia, vahvistaa ja elvyttää elimistöä, virkistää, auttaa yskään ja allergisiin reaktiohin. Siperianpihta vahvistaa ’miehisyyttä’ ja virkistää sukupuolielämää, eteerinen öljy sopii desinfiointiin ja ilman raikastukseen.
Muita nimiä
Abies sibirica
Käyttö kansanlääkinnässä
Suuret annokset saattavat kohottaa verenpainetta.
Saksankirveli
Saksankirveli on antiseptinen yrtti ja sillä on piristävä vaikutus. Tämä yrtti parantaa ruoansulatusta, poistaa ilmavaivoja, irrottaa limaa ja parantaa yskää. Saksankirvelin käyttö estää anemiaa.
Muita nimiä
Myrrhis odorata, ennen kutsuttiin espanjakirveliksi
Käyttö kansanlääkinnässä
Nykyisin kasvia ei juuri käytetä rohtona, ja allergisten on oltava varovaisia sen siementen käytössä, sillä ne voivat aiheuttaa hengenahdistusta tai limakalvojen turpoamista.
Salvia
Salvia on euroopan tunnetumpia ja vanhimpia yrttikasveja ja siitä on valmistettu teejuomia yli tuhannen vuoden ajan ja käytetty rohdoskasvina tuhansia vuosia. Ruoalaitossa salviaa voidaan hyvin käyttää niin teehen, hunajaan ja liharuokiin.
Rohtona salvia sisältää estrogeeniä tuottavaa hormonia ja se auttaa vaihdevuosiin sekä kuukautisiin. Sitä käytetään öljynä yskänlääkkeissä ja se auttaa lääkitsevästi hyvin tulehduksiin. Öljykäytön kanssa tulisi kuitenkin olla erittäin varovainen sillä suuret annokset aiheuttavat vakavia hermostovaurioita.
Muita nimiä
Salvia officinalis
Rohtorasti
Rohtorastista tehty tee hoitaa ripulia ja juurikeitos puhdistaa verta ja lievittää yskää. Koko kasvia voidaan käyttää teen valmistukseen.
Muita nimiä
Anchusa officinalis
Rohtoraunioyrtti
Rohtoraunioyrttiä voi käyttää hauteena ja voiteena nyrjähdyksiin, venähdyksiin, rustovaurioihin, nivelsiteiden revähdyksiin, luunmurtumiin sekä vanhojen vammojen särkyyn, mustelmiin, peräpukamien verenvuotoon, makuuhaavoihin, maitorauhastulehduksiin ja puhtaisiin haavoihin. Tätä yrttiä voi käyttää myös teenä, tinktuurana tai siirappina sitkeään kuivaan yskään.
Muita nimiä
Symphytum officinale
Muita huomioita
Typpipitoisuuden takia käytetään puutarhoissa lannoitteena.