Appelsiini

Kirjoittanut 17:45, 14.3.2013

Kiinasta maailmalle tuotu, appelsiini tuotiin Eurooppaan 1500 -luvulla. Sillä Kesti noin 300 vuotta, kunnes se löysi paikkansa euroopassa ja sitä alettiin viljelemään.

Appelsiini sisältää runsaasti C-vitamiinia. Sadassa grammassa appelsiinia sitä on noin 51 milligrammaa. Mitä enemmän appelsiinia käsitellään sitä vähemmän C-vitamiinia siinä säilyy. 2 appelsiinia päivässä riittää tarvittavaan c-vitamiinin saantiin.

Appelsiini sisältää myös kuitua ja kalsiua. 1 appelsiinista kuitua saa hieman alle 10 prosenttia päivittäisestä tarpeesta. Se sisältää muiden hedelmien tapaan flavonoideja, joilla on mitä luultavimmin appelsiinien (hyvää) HDL-kolesterolia kohottava vaikutus.

Appelsiinin sisältämä beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi tehokkaasti verrattuna moniin muihin beetakaroteenilähteeseen. A-vitamiini on erittäin tärkeä hämärässä näkemiselle. Silmän verkkokalvon sauvasoluissa on rodopsiinia, joka reagoi valoon. Rodopsiini muodostuu proteiinista ja retinaalista. Kun vitamiinia puuttuu liikaa näkökyky heikkenee ja erittäin vaikea puutos saattaa johtaa peräti sokeuteen. A-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa sokeutta noin 3–4 – vuotiailla lapsilla kehitysmaissa.

A-vitamiinia tarvitaan myös luuston rakentumiseen, (sekä erilaistuvien ja nopeasti uusiutuvien ja kasvavien epiteelikudosten muodostumiseen). Karotenoidit vaikuttavat elimistön antioksidanttijärjestelmässä.

A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat mm. ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, uneliaisuus, kuiva iho, maksan toimintahäiriöt ja luustomuutokset. Mutta pitää huomioida, että yli 1 500 mikrogramman suuruinen päiväannos A-vitamiinia saattaa aiheuttaa pitkällä aikavälillä osteoporoosia, ja erittäin suuret määrät voivat tehdä maksavaurioita. Siksi maksatuotteiden runsasta kulutusta ja A-vitamiinilisien käyttöä olisi syytä rajoittaa.

β-karoteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. β-karoteenin runsas saanti ruoasta tai ravintoainevalmisteista ei kuitenkaan aiheuta A-vitamiinin liikasaantiin liittyviä myrkytysoireita. Pitkäaikainen runsaaampi β-karoteenin saanti saattaa näkyä ihon kellertymisenä, mutta on kuitenkin vaaratonta.

C-vitamiinin puute saattaa vakavana aiheuttaa keripukkia ja lievempiä oireita ovat mm.: nivelkivut, haluttomuus, väsymys, heikkous ja hengästyminen.

Muita nimiä
Citrus sinensis

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Appelsiinin C-vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan silloin kun se syö sellaisenaan, mitä vähemmän sitä on käsitelty, sitä parempi. Niitä voi myös puristaa tuoremehuksi tai käyttää jälkiruokiin kuten hedelmäsalaatteihin, rahkaan, keittoihin ja hyytelöihin. Myös lisäkesalaatteihin ja esim. kaaliraasteisiin appelsiini sopii hyvin.

Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä, +4 – +6 asteessa. Appelsiini on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää paljon etyleeniä

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla Appelsiini, Citrus sinensis, kolesteroooli, Orange, salaatit, tuoremehu ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.