Belladonna

Kirjoittanut 17:45, 14.3.2013

Belladonna on erittäin, jopa tappavan, myrkyllinen kasvi eikä sitä tulisi käyttää sisäisesti!. Belladonnaa on käytetty kouristuksiin, kivunlievitykseen, sekä rauhoittavana ja rentouttavana rohtona, mm.homeopatiassa. Käytetty vastamyrkkynä esim. oopiumille sekä joillekin hallusinogeeneille.

Vaikuttaa narkoottisesti. Ensin aktivoi ja sitten lamauttaa kekushermoston. Nopeuttaa sydämen sykettä ja kiihdyttää aivojen dopamiiniaktiivisuutta. Muiden koisokasvien tavoin sisältää hyoscyamiinia, ja mm. atropiinia, tropiinia, apoatropiinia ja belladonniinia.

Myrkytysoireita ovat mm. Laajentuneet pupillit, nielemisvaikeudet, vapina, pahoinvointi, kiihtynyt pulssi, hyperventilointi tai hengitysvaikeudet, kuumotus, erilaiset sekavuustilat, hallusinaatiot, halvaus.

Muita nimiä
Lemmonmarja, Atropa Belladonna (lat.)

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Belladonna on monivuotinen, pensasmainen kasvi joka yhdistetään usein aliseen ja feminiinisyyden pimeään puoleen. Historiassa sillä on paikkansa sekä kavalana myrkkynä että salaperäisenä kauneuden tuojana. Naiset kautta aikain ovat nauttineet belladonnan mehua jolloin heidän pupillinsa laajenisivat vietteleviksi.

Toivottuja ja ei-toivottuja rakastajiakin kasvilla on huumattu sekoittamalla mehua alkoholipitoisiin juomiin. Vahingoilta ei aina välttynyt ja rakastajan uni muuttui helposti ikuiseksi. Noidat sekoittivat usein belladonnaa huumaaviin voiteisiinsa joiden avulla saatiin mieli lentämään kyöpelin pitoihin.

Belladonnapensas kotipihassa voi houkutella kosijoita, ja pitää vaalijansa kauneutta yllä. Kotiin, erityisesti makuuhuoneeseen ripustettuna karkottaa pahat henget. Belladonna on yhdistetty sekä alisen- että akka-aspektin jumalattariin, kuten Hekateen, Kirkeen, Bellonaan ja Atropokseen. Sopii hyvin Samhainin- ja lemmentaikoihin, erilaisiin potpurreihin ja amuletteihin. Voidaan käyttää myös suitsukkeissa, ja rentouttavaan kylpyyn muiden yrttien sekaan voi lisätä ripauksen kuivattuja lehtiä.

Kansanloitsuissa belladonna voidaan tarvittaessa korvata tupakkakasvilla.

Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.