Kanerva

Kirjoittanut 17:45, 14.3.2013

Kanervan lääkinnällinen käyttö: Rohtona käytetään kukkia ja kukkalatvoja, joista voidaan valmistaa mm. teetä, uutetta tai salvaa. Tee, sekä yrtistä valmistettu kylpy, rauhoittavat ja auttavat unettomuuteen. Yrtti on antiseptinen ja se edistää aineenvaihduntaa lisäämällä virtsan- ja hieneritystä. Rohdolla on myös limakalvoja supistava vaikutus ja sillä voidaan hoitaa yskää ja flunssaa; siitä on apua jopa heinänuhaan.

Kanerva auttaa myös munuais- ja rakkovaivoihin. Sillä voidaan hoitaa myös ripulia. Venäjällä kanervaa käytetään muiden rohtojen kanssa hoitamaan hapollista vatsakatarria sekä munuiskiviä. Yrtistä tehdyllä salvalla voi ulkoisesti hoitaa reumaa, kihtiä ja niveltulehduksia. Kansanlääkinnässä sitä on pidetty ”verta vahvistavana” yrttinä.

Yrtti auttaa myös alhaiseen verenpaineeseen.

Kanervaa on käytetty nuotiossa ja tulisijoissa polttopuun asemesta, mistä tulee myös kanervan muinaisnorjalainen nimitys Lyng tai anglosaksien nimitys Lig, joka tarkoittaa tulta. Kanervaa käytetään myös mm. saippuoissa sekä aromaterapiassa. Kukkaterapiassa kanervankukka-uutetta käytetään itsekeskeisyyteen ja läheisriippuvuuteen. Se auttaa tuomaan sisäistä rauhaa ja myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan.

Kanervaa on käytetty myös vuoteen pehmikkeenä ja siitä on valmistettu jopa patjoja. Kanervaa on käytetty myös rakennusten kattojen tekoaineena ja siitä on punottu kynnysmattoja, köyttä ja koreja. Sen latinankielinen nimi Calluna viittaa kreikan sanaan kallyno, joka tarkoittaa lakaisemista, koska kanervan varvuista on tehty myös luutia ja harjoja.

Kanervaa on käytetty ainakin Tanskassa ja Britanniassa eläinten rehuna. Kasvivärjäyksessä siitä saadaan voimakkaita keltaisen, ruskean ja vihreän sävyjä. Hunajaan kanerva tuo tumman värin ja hyvän maun.
Kanervaa käytetään myös eri alkoholien valmistuksessa; muun muassa humalan korvikkeena oluen valmistuksessa.

HUOM! Rohdosta ei saa antaa alle 2-vuotiaille. Vanhemmille lapsille ja yli 65-vuotiaille ainoastaan erittäin laimeana valmisteena. Ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Rohto voi kohottaa verenpainetta eikä suositella yhteiskäyttöä verenpainelääkkeiden eikä diureettien kanssa.

Muita nimiä
Calluna Vulgaris, ljung, heidekraut,besenheide,ling,lyng,haeddre,heddir,hathar

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Kanervan sanotaan lisäävän henkistä kauneutta. Erityisesti violetti kanerva ohjaa polulla sekä auttaa avaamaan sisäisen minän sekä edistää henkistä kasvua. Sitä pidetään kasvina, jolla voi avata portin tämän maailman ja henkien maailman välillä ja sitä onkin käytetty henkien manaamiseen. Siitä on apua myös yhteyden saamiseksi jumaliin.

Yhdessä saniaisen kanssa kanervaa on käytetty sateentekemiseksi. Niitä on joko poltettu ulkona tai ne on kastettu veteen ja pirskoteltu niillä vettä ympäriinsä sateen saamiseksi.
Skotlannissa kanervan kukinnasta on ennustettu tulevan talven säätä.

Kanervaa pidetään myös tuulen yrttinä. Sen sanotaan olevan Gnan, Friggan sanansaattajan lempiyrtti. Ripottele kanervaa tuulen mukaan ja lausu viestisi ääneen. Näin houkuttelet Gnata viemään viestisi perille.

Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.