Kielo

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Kelon lehdistä ja kukista on vuosisatoja saatu sydämen toimintaa edistävää rohtoa. Rohtona Kielo on kuitenkin hyvin voimaksasta ja sitä ei tulisi käyttää omin päin ilman lääkäriä. Nykyisin jo unohdettu käyttötapa on kielon kukkien lisääminen nuuskatupakkaan. Kuivattuja kukkia jauhettiin ennen tupakan sekaan ja hengitettiin nenänkautta. Voimakas tuoksu sai aikaan aivastuksen, jonka uskottiin tuovan hyvää terveyttä.

Kielonkukista (tuoreista) voi myös valmistaa hajuvettä. Siihen tarvitaan kirkasta alkoholia (spriitä), johon tuoksu liukenee parhaiten. Laita alkoholin sekaan niin paljon vasta poimittuja kukkia kuin mahdollista. Sulje purkki tiiviisti. Ota kukat vuorokauden kuluttua pois ja lisää uudet kukat. Toista muutaman kerran ja lopuksi sulje ja jätä ’hautumaan’ hetkeksi. Mitä kauemmin omatekoinen hajuvesi seisoo sitä voimakkaampi tuoksu on.

Muita nimiä
Convallaria majalis, Toukokuunkello, Pillilehti,

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla Convallaria majalis, hajuvesi, Kielo, nuuska, Pillilehti,, sydän, Toukokuunkello, tuoksu, tupakka, Yrtti ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.