Kookos

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Kookos, tai pikemminkin kookospähkinä sisältää kookosöljyä eli kookosrasvaa,joka on tyydyttynyt mutta terveellinen kasvirasva.

Kookosrasva sisältää pääasiassa lauriinia ja kapryylihappoa (jotka eivät varastoidu kehoon vaan menevät energiaksi, sekä auttavat vastustamaan bakteeri- virus- ja sieni-infektioita), myristiinia, kapriini- öljy- palmitiini- ja steariinihappoa.

Kookosmaidossa on monia kivennäisaineita. Kookosrasvaa käytetään mm.äidinmaidon vastikkeissa sekä aliravituille tarkoitetuissa ravintoseoksissa. Säännöllisessä käytössä kookosrasva pitää kolesterolin kurissa,jolloin riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin pienenee.

Kookosrasvan käytön on arveltu myös suojelevan diabetekseltä ja osteoporoosilta.Kookosrasva on stabiilia,joten se ei härskiinny,ja näin vähentää solujen hapettumisvaurioita ja rasvaisia solurakenteita.Tämä hidastaa solujen vanhenemisprosessia ja riskiä sairastua mm. syöpään.

Ulkoisesti käytettynä kookosrasva sopii niin ihon kuin hiusten hoitoon. Hoitavien ja vettä hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi voidaan käyttää kuivien ihoalueiden ja ärtyneiden limakalvojen (mm.yskänrakkulat tai silmätulehdus) hoitoon,ja sitä voidaan lisätä esim.kotitekoiseen ihovoiteeseen,huulivoiteisiin ja saippuaan.

Iholle sitä voi laittaa paljaaltaankin. Varovasti annosteltuna kookosrasvalla hoitaa kuntoon myös hapsottavat,kuivat,ja liiallisesta käsittelystä kärsineet elottomat hiukset. Kookosmaitoa voi lisätä hiushuuhteluun tai shampooseen.
Tuoksuna kookos on tasoittava ja rauhoittava.

Kookos on todella monikäyttöinen. Rasva on kiinteää ja valkeaa, mutta sulaa jo ruumiinlämmössä helposti juoksevaksi. Sopiva annos on n.3-4 rkl/päivässä. Kestää hyvin kuumentamista ja voidaan sekoittaa sulatettuna muihin rasvoihin. Kookosta on käytetty myös lemmenlääkkeenä ja kookosmaidolla loihtii kotiruokaan maukkaita, aasialaisia vivahteita.

Muita nimiä
Kookospähkinä

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla Coconut, Cocos, diabetes, hiukset, iho, kivennäisaineet, Kookos, Kookospähkinä, limakalvot, osteoporiisi, shampoo, syöpä ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.