Marjakuusi

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Marjakuusta on käytetty aikoinaan lapsenlähdetyksestä traumojen hoitoon, mutta nykyisin sitä käytetään pääasisassa kipu- ja syöpälääkkeisiin. Myrkyllisyytensä vuoksi se ei sovellu kotikäyttöön nautittavaksi sisäisesti.

Muita nimiä
Taxus (lat.)

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Marjakuusi on vahvasti liitetty kuolemaan, kuolemattomuuteen ja aliseen, sekä näiden jumaluuksiin, erityisesti Hecateen ja Odiniin, kuin myös viisauteen ja elämään. Sitä on pidetty skandinaavisen taruston maailmanpuuna, ja itsensä Odinin kerrotaan riippuneen marjakuusesta saadakseen riimujen salaisuudet. Noitien lentovoiteissa on ollut marjakuusta, ja shamaanit puhuttelivat esi-isiään puun avulla.
Hautausmaille on istutettu marjakuusia pitämään huolta vainajista ja häätämään pahat henget. Sen kerrotaan myös tekevän kantajansa näkymättömäksi. Henkimaailman olennot ja keijut viihtyvät marjakuusen tuntumassa, ja puun kaataminen tietää onnettomuutta koko talolle, varsinkin kaatajalleen.

Voidaan käyttää amuletteihin, suitsukkeisiin, ja riimukiviin. Siitä voi myös valmistaa I-Ching tikut. Sopii syksyn, Samhainin, ja alisen riitteihin, yhteydenhakuun luonnonhenkien ja aaveiden kanssa, sekä vauraus-, suojelus-, ja unitaikoihin.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla Marjakuusi, Taxus (lat.), Yew, Common Yew ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.