Rautayrtti

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Rautayrtillä eli verbanalla kerrotaan olevan monenlaisia ja monipuolisia vaikutuksia. Sen on kerrottu antavan voimaa ja toimivan sukupuoliviettiä nostattavana aineena sekä käytettävän hyvänä haavoihin parantavana yrttinä.

Muita nimiä
Verbena speciosa, verbena

Kansanuskomukset
Rautayrtti on tarinoiden mukaan yksi maailman vanhimpia noituudessa käytettäviä yrttejä. Sen on aikojen myötä kerrottu antavan näkymättömyyden kyvyn, kristinuskon piirissä suojaavan demoneilta ja pahoilta energioilta sekä toimivan ukkosjumalan Thorin ukkos-yrttinä.

Legendojen mukaan Kelteille Rautayrtti oli pyhä taikuuden yrtti ja tiedetäänkin, että ainoastaan druidit keräsivät sitä kulttuurissaan. Sitä on pidetty kuun Jumalattaren Dianan pyhänä yrttinä ja saksalaiset käyttivät sitä suojaavina amuletteina sotien välisissä rauhoissa sekä suojatakseen itsensä pahoilta silmiltä.

Keskiajalla Rautayrttiä käytettiin paljon pitämällä sitä ovien päällä, viljapeltojen lähellä ja kaulassa suojaamassa pahoilta hengiltä.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla haavat, Rautayrtti, sukupuolivietti, verbena, Verbena speciosa, Vervain, Yrtti ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.