Unikko

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Unikkoa on käytetty vuosisatoja sekä rauhoittavien (oopiumi) että kipua lievittävien (morfiini) aineiden ja lääkkeiden lähteenä. Se tunnetaan myös kauniina puutarhakasvina. Unikkoöljyllä, sekä -haudukkeella lievitetään stressiä ja univaikeuksia, ja unikonsiemeniä käytetään leivonnassa. Liikakäyttö voi aiheuttaa melankoliaa, apatiaa, sekavuutta, jatkuvaa väsymystä ja passiivisuutta.

Muita nimiä
Mawseed, Papaver (lat.)

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Unikko liitetään mytologisiin asioihin kuten vesielementtiin, uudistumiseen, maahan, aliseen ja sen jumaluuksiin. Siemenkotia voi käyttää amuletteina, tai niitä voi piilottaa sängyn alle tuomaan hedelmällisyyttä. Aikoinaan naiset söivät unikonsiemeniä tullakseen helpommin raskaaksi. Tarinan mukaan unikoiden katveesta katselemalla voi nähdä keijuja.

Legendojen mukaan unikkoa voi käyttää uni- ja unohdustaikoihin, ja sen sanotaan antavan oman lisänsä esimerkiksi juhannusyön enneunia tuovaan, yhdeksän kukan kimppuun. Unikonsiemeniä on murskattu valkoviiniin sydämen valitun viettelemiseksi, mutta sillä on myös tuuditettu kosijoita unohdukseen.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla hauduke, hedelmällisyys, leivonta, Mawseed, öljy, Papaver (lat.), Poppy, ruoka, stressi, Unikko, univaikeudet ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.